Articles guardats
8 consells per estalviar en calefacció

Actualitat Economia sostenible

8 consells per estalviar en calefacció

En èpoques de fred, tots desitgem arribar a casa o a la feina i trobar un espai càlid on poder oblidar-nos de les baixes temperatures de l’exterior. L’hivern comporta el desafiament de mantenir les llars, les oficines i els llocs de treball càlids sense que això suposi un gran desemborsament en les nostres butxaques.  

L’ús de la calefacció pot representar una part significativa de les teves factures d’energia, però amb alguns simples canvis en la teva rutina diària pots marcar una gran diferència a final de mes. Et portem 8 consells per estalviar en calefacció que pots aplicar en el teu dia a dia. 

1. Aïlla bé casa teva 

Abans d’entrar en tàctiques més específiques, assegura’t que casa teva estigui ben aïllada. Les fugues de calor a través de finestres i portes poden ser responsables d’un augment significatiu en la teva factura de calefacció. Inverteix en segells i aïllants per minimitzar aquestes pèrdues i mantenir la calor.  

2. Apaga la calefacció a la nit 

A la nit no cal encendre la calefacció excepte en casos excepcionals. Si l’has tinguda encesa un parell d’hores a la tarda, la calor que s’ha quedat a casa teva continuarà tota la nit. Per això, per estalviar en consum de calefacció, el millor és apagar la calefacció quan vagis a dormir.  

A més, per dormir no és necessària perquè estem sota la calor de les mantes, i al matí no s’ha d’encendre fins a haver ventilat la casa. 

3. Programa el teu termòstat 

Per controlar millor l’estona d’ús de la calefacció, un termòstat programable serà el teu millor aliat. Amb aquesta mena de termòstats podràs ajustar la temperatura segons el teu horari, evitant tenir-la encesa en moments en què no estàs a casa. Programa la teva calefacció perquè funcioni quan realment la necessitis. 

4. Canvia la teva caldera per una de baix consum 

Instal·lar la caldera adequada també és fonamental per estalviar costos. Encara que una caldera de baix consum requereix més inversió inicial, amb el temps comprovaràs que les teves factures es redueixen notablement.  

Són unitats més eficients i, per tant, capaces de produir la mateixa energia utilitzant menys gas natural. D’altra banda, para esment a les inspeccions periòdiques de la caldera per conèixer el seu estat i comprovar que funciona correctament. 

5. Utilitza cortines i persianes 

Un altre consell per estalviar en la factura de la calefacció és utilitzar les persianes i cortines de manera eficaç. En els dies assolellats és important mantenir les persianes enrotllables obertes perquè els raigs del sol també ajudin a escalfar la casa. A més, l’ús de cortines actua com a aïllant de la finestra, de manera que s’evita que s’escapi massa calor a través de les cortines i s’impedeix que entre el fred de l’exterior. 

6. Controla la temperatura 

Mantenir casa teva entre 19 i 21 graus és la millor manera d’estalviar energia. Encara que siguis una persona poc tolerant al fred, intenta que la teva calefacció se situï sempre aquestes dues xifres, ja que després es veurà reflectit l’estalvi en la teva factura. El truc és mantenir la temperatura constant quan estiguis a casa, ja que posar la calefacció molt alta o tenir-la encesa quan no hi ha ningú a casa suposaran un increment notable en la factura. 

7. Utilitza panells reflectants 

Un accessori molt pràctic que pots utilitzar en el teu radiador per estalviar són els panells reflectors de calor. Els panells reflectors actuen com a aïllants tèrmics i reflecteixen la calor que absorbeixen. El principal benefici dels reflectors és que eviten que els radiadors perdin calor a través de les parets exteriors de casa teva. 

8. Tanca les portes 

No escalfis espais que no estàs utilitzant. Tanca les portes de les habitacions no utilitzades per concentrar la calor en les àrees que realment necessites escalfar. Aquesta simple acció pot marcar la diferència en l’eficiència del teu sistema de calefacció.  

Amb alguns canvis simples en la teva rutina diària i la incorporació d’hàbits més eficients podràs mantenir la teva llar càlida sense que això representi una gran despesa en la teva factura. Utilitzar la calefacció conscientment no només beneficiarà la teva cartera, sinó també el medi ambient. Un ús eficient dels recursos pot ajudar a construir un futur més sostenible per a tots.