Articles guardats

Actualitat Finances

Actualitat econòmica, 17 setembre 2018

Un dilluns més en el què repassem l’actualitat econòmica de la mà d’en Francesc Sànchez. En aquesta sessió ens centrem en el que ha passat durant el darrer estiu. Un estiu que, com ja és habitual, és complicat pel que fa als mercats financers.

MERCATS

En aquesta ocasió ha estat complicat pels següents esdeveniments:

  • Segueixen les tensions comercials i l’augment de polítiques proteccionistes. Aquestes mesures posen en risc el creixement econòmic global, que té com a un dels seus elements fonamentals el ritme d’evolució del comerç internacional.
  • Les economies emergents amb més debilitats estructurals: balança comercial negativa, les nacions que depenen més de les rendes estrangeres i especialment  aquelles que financen part del seu deute en USD; han vist com les seves divises van perdre poder adquisitiu.

Destaquen negativament països com:

Argentina, obligada a incrementar els tipus oficials màxims històrics de 60%; Turquia  divisa de la qual va patir fortes devaluacions fins que a finals de la setmana passada el Banc Central Turc va incrementar els tipus oficials; i per últim,

Sud-Àfrica que està presentant sèries dificultats per a controlar un estancat creixement econòmic.

  • Els nacionalisms euroescèptics capitanejats per Itàlia van posar damunt la taula nous dubtes sobre el projecte únic i van afectar els deutes de països perifèrics amb significatius augments de les primes de risc.

Davant la coincidència d’aquests tres esdeveniments  s’ha produït una correcció tant en la majoria dels mercats de renda variable, como en les valoracions dels actius de Renda Fixa per l’evolució negativa del crèdit; al mateix temps que es van registrar moviments significatius en l’evolució de múltiples divises.

Així, esperem que en les properes setmanes es registrin augments de la volatilitat que en termes de gestió patrimonial podrien presentar oportunitats en mercats com l’europeu que registren baixes valoracions, o en aquells mercats com l’americà que han presentat forts creixements.

  • L’ IBEX 35 obra la sessió d’avui amb lleugers augments tal i com mostren els seus  futurs, situant-se en nivells de 9400
  • Per la seva banda, l’evolució del S&P segueix envejable i es situa en nivells de 2904 punts, gràcies en part a la bona evolució del seu mercat laboral i a la relació de la seva divisa davant d’altres,…

RENDA FIXA

Pel que fa als mercats de Renda fixa Corporativa segueix sent molt important la selecció de companyies, l’assumpció de posicions en emissions de més alt risc. Això sí, i en qualsevol cas, després d’haver estudiat les companyies.

Pel que fa als mercats de  deute sobirà, veiem com:

  • BUND:449%
  • ESP 10 anys: 1.475
  • TREASURY 10: 2.98%

MERCAT DE DIVISES

Pel que fa al mercat de divises veiem como:

  • EURUSD: 1,1632
  • EURGBP: 0.8892

MATÈRIES PRIMERES

Per últim, les matèries primeres:

  • OR: perd els nivell de 1300 per a situar-se en valoracions actuals de 1.200,00 $/unça.
  • PETROLI: El Brent assoleix novament nivells de 78.28$/Barril.

Per concloure, s’ha produït una forta correcció generalitzada que ha posicionat diversos actius en nivells que els fan ser atractius, per a la construcció de carteres. Però no volem deixar de  recordar-los que en el procés d’inversió, és imprescindible realitzar un exercici molt constant de selecció d’actius i seguiment de les seves posicions.

Posem tot l’equip professional de la nostra entitat a la seva disposició per aclarir qualsevol dubte que pugui sorgir.