Articles guardats
Actualitat econòmica, dilluns 28 de gener 2019

Actualitat Mercats

Actualitat econòmica, dilluns 28 de gener 2019

En la nostra primera nota de mercats d’aquest any, publicada el passat 14 de gener, vam mostrar com a una de les principals preocupacions dels inversors la poca fortalesa mostrada per les valoracions davant les notícies negatives en un entorn ple de complicacions de tipus polític. En aquest entorn, es va evidenciar una gran desviació entre els nivells de mercat i les valoracions segons els fonamentals.

Així doncs, un cop superats les dubtes inicials, el mercat sembla que està descomptant l’entorn polític i la debilitat de les últimes dades macroeconòmiques publicades amb certa relativitat i, en cap cas, amb alarmisme. Tot i que els punts següents revesteixen encara rellevància, els principals focus d’incertesa són:

  • Les negociacions entre els Estats Units i la Xina avancen positivament, amb l’esperança que es puguin arribar a acords en temes com la transferència de tecnologia.
  • La recerca d’un pla B per part de l’executiu britànic centra l’atenció al Regne Unit, un fet que es comença a debatre demà al Parlament, a la recerca d’una fórmula que acontenti defensors i detractors, i amb la frontera d’Irlanda del nord com a principal escull en les negociacions.
  • Les conseqüències d’aquesta incertesa s’estan traslladant a les dades macroeconòmiques publicades, les quals s’han debilitat en termes generals. Això ha dut fins i tot l’FMI a rebaixar les seves previsions de creixement per a l’economia mundial fins a un 3,5% per al 2019 i un 3,6% per al 2020.

No obstant això, les declaracions dels bancs centrals, aparentment menys agressives en la seva agenda de normalització de tipus, i la publicació de bons resultats empresarials, en un entorn de valoracions molt deprimides, han suportat el creixement dels principals índexs borsaris. Recordem que el món segueix creixent, encara que ho faci amb menys intensitat, i que la gran correcció registrada en els mercats ofereix oportunitats per a la construcció de carteres.

D’aquesta manera, observem com l’IBEX-35 acumula aquest any un 7,29%, el DAX alemany un 6,47%, ajudats, a més, per una presentació de resultats millor del que s’esperava al Vell Continent, la qual cosa situa el Benefici per Acció (BPA) mig en nivells del 14% davant dels nivells esperats anteriors del 9%.

Per la seva banda, als Estats Units, el Dow Jones creix, en el present exercici, un 6,04%, mentre que l’S&P 500, un 6,30%, suportats per la fortalesa del seu mercat laboral i per l’agenda menys agressiva en termes d’increment de tipus per part de la Reserva Federal (dades al tancament de sessió del 25/01/2018, font: Bloomberg).

Això no obstant, tot i el bon comportament d’aquest inici d’any, hem de ser conscients que, durant les pròximes setmanes, l’impacte de les notícies relacionades amb el Brexit i les negociacions de l’acord comercial entre els Estats Units i la Xina poden afectar directament l’evolució d’aquests índexs, les divises i el crèdit, la qual cosa pot traduir-se en un augment generalitzat de la volatilitat.

Actualitat econòmica

Evolució de l’IBEX 35 (font: Bloomberg)

Actualitat econòmica

Evolució de l’S&P 500 (font: Bloomberg)

D’altra banda, l’evolució del preu del Brent s’està mantenint en nivells propers als 60 USD/barril, un fet que quadra amb l’agenda traslladada per l’OPEP en el seu pla de control de l’extracció diària. Si es manté estable, aquesta dada suposaria una bona base per a l’evolució de selectius, com l’IBEX 35, que depenen, en gran mesura, dels costos energètics.

Actualitat econòmica

Evolució del preu del Brent (font: Bloomberg)

Pel que fa a l’evolució dels mercats de renda fixa, ja hem esmentat que la Reserva Federal manté la seva intenció d’incrementar els tipus oficials una o dues vegades durant aquest exercici. Per la seva banda, el BCE, en la seva intervenció de dijous passat, va mantenir sense variacions les seves directrius en matèria de política monetària i va reiterar la intenció de mantenir els tipus sense variacions, almenys fins a finals d’estiu.

L’agenda d’increments de tipus afecta directament l’evolució de la divisa, que se situa en nivells d’1,1394 EURUSD. Aquests nivells segueixen en línia amb els que es van publicar fa una quinzena, de manera que segueixen presentant un bon escenari per al comportament dels mercats emergents.

Finalment, l’evolució del preu de l’or segueix recuperant atractiu, trencant el nivell de 1300 USD/unça.

Actualitat econòmica

Evolució del preu de l’or (font: Bloomberg)

De cara a aquesta setmana, hem d’estar atents a:

  • la reunió que es durà a terme entre els Estats Units i la Xina els dies 30 i 31;
  • a partir de demà el Parlament britànic debatrà noves mesures de negociació per afrontar el Brexit, conegudes com a Pla B;
  • la publicació d’indicadors macroeconòmics: PMI manufacturers, dades d’atur, IPC, així com la xifra de vendes al detall i la balança comercial espanyola;
  • la presentació de resultats tant als Estats Units (Apple, PayPal, AT & T, DowDuPont, Mastercard i ExxonMobil) com a Europa (Siemens Gamesa, LVMH, Naturgy i la banca domèstica).