Articles guardats
Actualitat econòmica, dilluns 14 de gener 2019

Actualitat Finances

Actualitat econòmica, dilluns 14 de gener 2019

El 2018 va tancar amb fortes caigudes a causa de les pors generades per la incertesa política. Factors tan complexos com les negociacions de l’acord comercial entre els Estats Units i la Xina, sumats a la tensió a Europa per la falta de consens sobre les condicions que s’han d’aplicar en el procés del Brexit, així com els constants desafiaments del govern italià davant la Comissió Europea, han generat un sentiment de temor que ha allunyat les valoracions dels actius dels seus valors fonamentals. Tant ha estat el sentiment negatiu registrat que alguns selectius, com l’IBEX 35, van tancar l’any amb acumulacions de caigudes del 15 %.

Enguany (2019), el consens del mercat mostra més fortalesa, de manera que, després d’haver superat els dubtes en la primera setmana de cotització, es van registrar avenços en el conjunt dels mercats mundials. Aquests avenços s’han basat en l’optimisme mostrat pels negociadors dels Estats Units i la Xina davant la possible consecució d’un acord, sobretot després de les dades tan fluixes d’exportació que s’han publicat recentment al país asiàtic.

Als Estats Units, el tancament dels pressupostos públics, a causa de la negativa per finançar el mur que proposa Trump, ja és el més llarg de la història del país i ha afectat el cobrament dels salaris dels funcionaris. Aquesta situació sembla no tenir solució després de la negativa del president a finalitzar el «shutdown» si no obté llum verda per procedir a la construcció del mur fronterer amb Mèxic.

Tal com s’esperava, aquests esdeveniments han produït un lleuger deteriorament en les dades macroeconòmiques publicades, amb un PPI que avança a un ritme del 0,9 %, mentre que les expectatives s’havien fixat en una dada de l’1,6 %. D’altra banda, l’IPC avança a un ritme del 0,9 % davant d’unes expectatives situades en el 2,2 %.

No obstant això, l’evolució del mercat ha estat positiva i ha registrat el millor comportament des de l’agost del 2018 en acumular tres setmanes d’increment.

Evolució segons S&P 500 (font: Bloomberg)

A Europa, aquest dimarts es produirà un acte de gran rellevància amb la votació al Parlament britànic mitjançant la qual se sol·licita la reprovació de l’acord assolit entre la UE i el Govern de May. Tot indica que serà complicat que May obtingui el suport de la Cambra de Representants britànica, un fet que obre nous escenaris, entre els quals no es descarta la possible celebració d’un segon referèndum.

Com a resultat, s’han registrat deterioraments en els índexs de confiança, acompanyats de correccions en el ritme de creixement de la producció industrial a Alemanya.

No obstant això, no tot és negatiu, ja que la majoria de les variables mostren comportaments robustos i fan pensar que el ritme de creixement mundial serà positiu, tot i que amb menys intensitat. Això es recull en les expectatives de BPA, projectades per al 2019, en què s’observa una major correcció en els valors nord-americans que en els valors europeus, en els quals es van registrar fortes correccions en les seves valoracions.

Evolució de l’IBEX 35 (font: Bloomberg)

Tot i la incertesa política que encara està present en la nostra agenda, l’evolució dels principals mercats de renda variable ha acumulat uns millors comportaments.

D’altra banda, l’evolució del preu del Brent s’està mantenint en nivells propers als 60 USD/barril, un fet que quadra amb l’agenda traslladada per l’OPEP en el seu pla de control de l’extracció diària. Aquesta dada, si es manté estable, proporcionaria una bona base per a l’evolució de selectius, com l’IBEX 35, que depenen, en gran mesura, dels costos energètics.

Actualitat econòmica

Evolució del preu del Brent (font: Bloomberg)

La Fed, per la seva banda, ha traslladat un missatge de cautela en relació amb la seva política d’increment de tipus, amb la programació, per a aquest exercici, del seu increment. Recordem que, en l’exercici anterior, les expectatives van arribar a decantar-se per la possibilitat que la Fed realitzés fins a quatre increments dels tipus.

Aquesta notícia és bona per a l’evolució del crèdit domèstic dels Estats Units, que té com a referència hipotecària el Treasury a 10Y, en la darrera valoració del qual cotitzava en valors TIR del 2,64 %. Adjuntem, a continuació, la seva evolució:

Actualitat econòmica

Evolució del TIR Treasury a 10Y (font: Bloomberg)

L’agenda d’increments de tipus té un impacte directe sobre l’evolució de la divisa, que, des de principis d’any, se situa a nivells d’1,14 EURUSD. Aquest entorn de valoració de la divisa nord-americana afavoreix l’evolució de mercats emergents, que denominen part del seu deute en dòlar nord-americà, de manera que l’estabilitat, en aquest aspecte, pot oferir oportunitats per a la millora de les valoracions d’actius d’aquestes economies, sempre que els seus fonamentals mostrin fortalesa.

Finalment, la inflació continua mostrant dades febles, un fet que es trasllada a la valoració de l’or, que, tot i que millora, segueix intentant assolir el valor tècnic de 1300 USD/unça, perdut a mitjans del passat any.

Actualitat econòmica

Evolució del preu de l’or (font: Bloomberg)