Articles guardats
Biocombustibles: una alternativa als cotxes elèctrics

Actualitat Economia sostenible General

Biocombustibles: una alternativa als cotxes elèctrics

Del 16 al 22 de setembre, se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2021, el lema de la qual és “Fes salut. Mou-te de manera sostenible” i la seva temàtica “Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible”. Enguany, l’objectiu de la Setmana és incidir en quatre qüestions: la salut mental, la salut física, la seguretat i la resposta davant de la COVID-19.

En aquest context, és important que les ciutats aprofitin aquestes oportunitats per provar noves formes de mobilitat neta, fer un balanç dels desafiaments actuals del transport i avançar cap a una mobilitat més sostenible per Europa.

Entre les activitats i les mesures que s’han implementat en algunes ciutats i pobles a escala autonòmica, trobem el Dia sense Cotxes, que es durà a terme el proper 22 de setembre com a clausura de la Setmana.

El mercat dels cotxes elèctrics

Cada vegada més, estem veient com els cotxes elèctrics estan guanyant protagonisme dins el mercat automobilístic. Així, doncs, són una alternativa més sostenible que els cotxes de combustió, ja que no emeten CO₂.

No obstant això, la inversió inicial per adquirir un cotxe elèctric és costosa, i no tothom se la pot permetre. Per això, els biocombustibles neixen com a alternativa als cotxes elèctrics.

Biocombustibles i CO₂ sense emissions netes de carboni

Quan parlem de biocombustibles fem referència als combustibles de zero emissions netes, aquells que es produeixen a partir de residus. Així, doncs, es pretén que aquesta nova gamma de combustibles sigui completament compatible, en tant que sigui possible, amb els cotxes actuals.

Aquesta alternativa ajudaria a estar una mica més a prop d’aconseguir un dels eixos transversals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que va de bracet amb l’objectiu de la Unió Europea de convertir-nos en un conjunt de països climàticament neutres el 2050, i l’objectiu col·lectiu de reducció neta d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Biocombustibles vs. cotxes elèctrics

Així, doncs, ambdues opcions tenen els seus avantatges i inconvenients. Mentre que la mobilitat elèctrica és una molt bona opció per desplaçar-se de forma descarbonitzada, el seu preu és més elevat que el dels vehicles de benzina. A més, no permeten fer molts quilòmetres diaris, per la qual cosa no són la millor opció per a les llargues distàncies.

D’altra banda, els biocombustibles sí que permetran aquesta possibilitat, i el seu impacte en el medi ambient també és positiu.