Articles guardats
Què hem de saber sobre els fons Next Generation?

General

Què hem de saber sobre els fons Next Generation?

Anteriorment, vam explicar que la Unió Europea ha posat en marxa un pla de recuperació per a Europa, els anomenats fons Next Generation, que ajudaran a reparar els danys econòmics i socials que ha causat la pandèmia de la COVID-19.

A més, s’espera que aquest pla, a part d’ajudar a superar la crisi, serveixi com un inici cap a una Europa més moderna i sostenible. Cal destacar que a Caixa d’Enginyers ens impliquem en la distribució i aplicació d’aquests fons europeus de Recuperació Econòmica.

Recentment, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat el desemborsament dels primers 9.000 milions d’euros a Espanya, que formen part dels 140.000 milions d’euros que rebrà per posar en marxa el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya. Com ella mateixa declara en el seu perfil de Twitter, aquest pla proporcionarà un impuls crucial per fer realitat el Pacte Verd de la Unió Europea i digitalitzar l’economia.

I és que aquesta xifra suposa un 13 % de prefinançament, que anirà destinat a invertir en fonts d’energies renovables sostenibles, a donar suport a la digitalització de pimes i autònoms, a reduir la desocupació juvenil i a millorar la formació professional.

En què es basa el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya?

El Govern ha elaborat un pla que es basa en quatre eixos transversals:

  • D’una banda, la transició ecològica. La UE es proposa l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica el 2050, transformant la UE en una economia sostenible i climàticament neutra.
  • D’altra banda, la transformació digital, per la qual la UE, en matèria de dades i IA, busca crear un únic mercat europeu de dades, tant públiques com privades, permetent que flueixin lliurement per la UE i entre sectors.
  • En tercer lloc, la cohesió territorial i social se centra en el reforç de l’estat del benestar, del sistema educatiu, l’impuls de l’ocupació de qualitat i un sistema fiscal just, amb mesures específicament orientades a abordar el repte demogràfic i a brindar oportunitats a les pròximes generacions.
  • Per acabar, la igualtat de gènere, que se centra especialment a través de mesures transversals a elevar la taxa d’ocupació femenina, a millorar, enfortir i reorganitzar el sistema de cures de llarga durada, a elevar el potencial educatiu, la igualtat d’oportunitats i a reduir la bretxa digital.

LES 10 POLÍTIQUES DEL PLA DE RECUPERACIÓ

A més, aquest pla s’estructura en deu polítiques palanca:

  1. Agenda urbana i rural, lluita contra la despoblació i desenvolupament de l’agricultura.
  2. Infraestructures i ecosistemes resilients.
  3. Transició energètica justa i inclusiva.
  4. Una Administració per al segle XXI.
  5. Modernització i digitalització del teixit industrial i de la pime, recuperació del turisme i impuls a l’emprenedoria.
  6. Pacte per la ciència i la innovació. Reforç a les capacitats del Sistema Nacional de Salut.
  7. Educació i coneixement, formació contínua i desenvolupament de capacitats.
  8. Nova economia de les cures i polítiques d’ocupació.
  9. Impuls de la indústria de la cultura i l’esport.
  10. Modernització del sistema fiscal per a un creixement inclusiu i sostenible.

Així, doncs, s’estima que l’impacte que s’aconsegueixi amb els fons Next Generation a Espanya sigui un creixement potencial de l’economia espanyola per sobre del 2 % a llarg termini.