Articles guardats
Com podem fomentar el cooperativisme?

Cooperatiu Economia sostenible Social

Com podem fomentar el cooperativisme?

Coneixem l’economia social com el conjunt d’activitats econòmiques i empresarials que, en l’àmbit privat, duen a terme aquelles entitats que, de conformitat amb els principis següents, persegueixen l’interès general econòmic o social, o tots dos.

A Espanya trobem la CEPES, la Confederació Empresarial Espanyola d’Economia Social, una organització empresarial d’àmbit estatal representativa i referent de l’economia social a Espanya. Entre els seus objectius destaquem la voluntat que té de promoure l’economia social i els moviments i sectors que la integren, de traslladar a la societat i a l’àmbit empresarial una manera de fer una empresa socialment responsable i amb valors específics, entre d’altres.

A Catalunya també hi ha entitats i organitzacions que es dediquen a la generació de coneixement sobre economia social, com és l’Observatori de l’Economia Social, OES21. L’objectiu principal d’aquest organisme és millorar el posicionament de l’economia social i consolidar-la com una alternativa potent de futur que dona resposta a la gran transformació econòmica i social d’avui.

Cap a un model més social i col·laborador

Fa uns mesos, l’Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social de la Universitat Pompeu Fabra, afirmava que aquest tipus d’economia es troba en una situació d’expansió a Catalunya i al conjunt de l’estat. Davant dels grans reptes que hem d’afrontar com a societat, com, per exemple, l’increment de la desigualtat i la pobresa o el canvi climàtic, l’economia social representa una font d’inspiració cap a un altre model en el qual la rendibilitat es mesura en termes de millora de la qualitat de vida de la comunitat.

En aquest sentit, les cooperatives figuren una forma ben definida de model negoci de l’economia social. El seu paper és clau, ja que són eines extremadament útils per a la reducció de les desigualtats, que busquen el bé comú i incorporen en el seu àmbit d’actuació qüestions com l’RSC, els plans d’igualtat o la sostenibilitat. A Caixa d’Enginyers, com a cooperativa de crèdit, treballem dia rere dia seguint criteris de bona governança, d’impacte social i mediambientals.

Iniciatives que fomenten el cooperativisme

Així, doncs, les cooperatives provenen dels principis de l’ajuda mútua i de fraternitat, i són entitats orientades a organitzar-se per ajudar-se les unes a les altres. Per això existeixen iniciatives i organitzacions que fomenten el cooperativisme, com ara la Xarxa d’Ateneus Cooperatius. Aquesta xarxa està formada per entitats socials, cooperatives, entitats locals i altres agents referents de l’ecosistema, així com pels equips tècnics experts que constitueixen els Ateneus Cooperatius, els quals estan especialitzats en el camp de l’economia social i cooperativa i poden atendre amb criteris de professionalitat i rigor.

En el marc dels Ateneus Cooperatius, trobem, per exemple, el Coop Maresme, un ecosistema territorial de col·laboració publicocooperativa que fomenta la intercooperació, l’acompanyament, la formació, la diagnosi i la difusió de projectes de l’economia cooperativa, social i solidària de la comarca del Maresme.

En definitiva, el cooperativisme està en voga, i és possible d’aconseguir un nou model basat en l’economia social amb l’ajuda d’aquestes associacions i entitats.

Si t’has quedat amb ganes de saber més sobre economia social, escolta l’entrevista a l’Eloi Serrano, Director de la Càtedra de Economia Social de la Universitat Tecnocampus de Mataró, adscrita a la Universitat Pompeu Fabra, al nostre podcast!