Articles guardats
Dia Mundial de la Salut: El nostre planeta, la nostra salut

Actualitat Social

Dia Mundial de la Salut: El nostre planeta, la nostra salut

El tema per al Dia Mundial de la Salut d’enguany és “El nostre planeta, la nostra salut”. A Caixa d’Enginyers ens volem sumar a aquest lema i posar de manifest la interconnexió entre el planeta i la nostra salut. És de vital importància instar totes les persones, les comunitats, els governs i les organitzacions d’arreu del món a adoptar mesures per protegir el futur de la humanitat i motivar un canvi perquè les societats es preocupin del benestar, el nostre i el del planeta.

La salut del planeta també és la nostra

Els efectes del canvi climàtic sobre la salut humana són inequívocs. Es calcula que, cada any, es produeixen més de 13 milions de defuncions a causa de la crisi climàtica. Per això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ens recorda que la crisi climàtica és també una crisi de la salut sota el lema “El nostre planeta, la nostra salut”.

L’OMS recorda que quan parlem de crisi climàtica estem parlant de crisi de salut, i aquest paradigma és el que també ha inspirat, en bona part, els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. Uns objectius que inclouen, de manera prioritària, la salut global, la lluita contra la pobresa i la protecció del planeta. Després d’haver viscut una pandèmia mundial com la de la COVID-19, s’ha fet encara més evident la relació entre salut humana i salut planetària.

Les condicions climàtiques que condicionen les nostres vides

Els efectes del canvi climàtic ja es perceben arreu del món. Com bé hem apuntat, les condicions climàtiques condicionen la nostra salut i és important ser conscients d’aquesta realitat. Us compartim alguns dels fenòmens climatològics que condicionen la nostra salut, alhora que afecten el nostre planeta:

  1. L’alteració del règim de precipitacions. Aquest fenomen causa sequeres i, al mateix temps, fortes inundacions i més risc d’incendis. Això provoca un augment de catàstrofes naturals amb víctimes directes i indirectes.
  2. La propagació de malalties infeccioses. L’escalfament del planeta desplaça de manera més ràpida espècies i patògens que actuen com a vectors de transmissió cap a latituds més temperades.
  3. L’escalfament de l’aigua de mars i oceans. Eleva el nivell de les aigües, altera la biodiversitat marina i provoca l’acidificació dels oceans, fet que genera substàncies tòxiques per a les persones com, per exemple, peix i marisc contaminats.
  4. La contaminació atmosfèrica. Els contaminants comprometen la qualitat de l’aire i tenen efectes nocius tant per al medi ambient com per a la salut. L’OMS estima que aquest problema derivat de l’acció humana produeix 7 milions de morts cada any.
  5. L’escassetat i la mala qualitat de l’aigua. Aquest problema, que malauradament continua existint, causa problemes d’higiene, propagació de malalties i dificultats per a la producció d’aliments, i en conseqüència es produeixen 3,1 milions de morts l’any per desnutrició i malnutrició.

Caixa d’Enginyers aposta per una economia sostenible

Estem, doncs, davant un problema global que requereix una resposta immediata i amb implicacions globals. Davant aquest paradigma i inspirats pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), Caixa d’Enginyers aposta per l’economia sostenible i per ser una banca responsable, la qual mira pel benestar de les persones i per la transparència i la sostenibilitat mediambiental amb l’objectiu de millorar la salut humana i del planeta.