Articles guardats
Es poden reutilitzar els guants i les mascaretes?

Actualitat Social

Es poden reutilitzar els guants i les mascaretes?

És evident que els guants i les mascaretes ja formen part del nostre dia a dia i d’aquesta famosa etapa anomenada “nova normalitat”. Per això, el seu ús freqüent pot ocasionar-nos nombrosos dubtes, especialment en el moment de desfer-nos-en: es poden reciclar o reutilitzar?

Abans que res, és important recordar que, així com l’ús de la màscara és obligatori, els guants es desaconsellen pel fet de donar una falsa seguretat. El Ministeri recomana la rentada freqüent de mans o una correcta desinfecció amb gel hidroalcohòlic.

Tot i així, en establiments com ara supermercats, especialment a l’hora d’agafar fruites o verdures, l’ús de guants és necessari. Per tal d’evitar aquest ús massiu de guants de plàstic, una opció és anar al comerç local. Normalment, l’encarregat o l’encarregada en aquests comerços acostuma a proporcionar els productes directament sense que els hagis de tocar.

En quin contenidor has de dipositar els guants i les mascaretes?

Els guants i les mascaretes van al contenidor de restes o general, és a dir, al gris. Cal tenir en compte que aquests materials no són envasos, així que no poden anar al contenidor groc ni tampoc a l’orgànic. És molt important tirar-los al contenidor indicat perquè, en cas contrari, podem posar en risc les persones que treballen en les plantes de reciclatge en el procés de triatge i separació.

Com has de llençar els productes si hi ha un malalt a casa?

Si hi ha una persona malalta a casa, el Ministeri recomana que els seus guants i mascaretes es tirin en un contenidor amb pedal i tancat amb una tapa situat dins de l’habitació on estigui la persona malalta. Després, s’han de recollir en una bossa, tancar-la i tirar-la al contenidor de restes.

Pots reutilitzar la teva mascareta? Com saps si és reutilitzable?

Sí, sempre que estiguis sa i no pertanyis a grups de risc. Per poder reutilitzar-la, la mascareta ha d’haver-se fabricat seguint les especificacions següents, les quals s’indiquen en el paquet o embolcall:

  • Complir la Norma UNE 0065
  • Tenir una respirabilitat més baixa del 60 %
  • Tenir una filtració més alta del 90 %

El que tenen de bo aquestes mascaretes és que aguanten un nombre determinat de rentades. La seva neteja ha de fer-se en una rentadora a 60˚ amb sabó normal.

La màscara quirúrgica és reutilitzable

No, en cap cas. Les mascaretes quirúrgiques són d’un sol ús i tenen una durada de 4 hores. És important saber que sempre que vagis a algun centre de salut o hospital, estiguis malalt o no, cal usar les quirúrgiques, no les reutilitzables.

Per què hi ha guants i mascaretes pel carrer?

Es tracta d’un tema de civisme o distracció. És molt important ser responsable i actuar amb consciència, perquè llençar la màscara o els guants al terra, a més de contaminar la nostra ciutat i medi ambient, pot posar en risc persones de serveis essencials. També posa en risc els nostres rius i oceans, ja que les pluges i el vent els poden arrossegar cap a les vies de clavegueram i acabar en el mar.

És fonamental que la necessitat d’utilitzar plàstics d’un sol ús ara no es transformi en un argument de la indústria del plàstic per continuar produint-los massivament en el futur. La salut i la seguretat són el més important, però això no pot servir d’excusa perquè les empreses dels plàstics empenyin cap al consum d’un sol ús per al seu benefici després de la pandèmia.

mascar