Articles guardats
Comença la tardor amb tranquil·litat i amb seguretat

Actualitat General

Comença la tardor amb tranquil·litat i amb seguretat

Darrerament, s’ha detectat l’enviament fraudulent d’SMS massius que pretenen infectar els mòbils dels usuaris del servei BancaMOBILE per obtenir les seves credencials i el control del seu mòbil. Des de l’enllaç presenten una pantalla que imita la web pública i en la qual se sol·liciten les dades d’accés a la BancaMOBILE per, així, fer-les servir en operacions fraudulentes.

A més dels SMS falsos, també estan en voga els enganys o estafes mitjançant pàgines web que imiten ser les oficials de les entitats bancàries, o bé una simple trucada telefònica en què l’estafador es fa passar per algú de l’entitat.

Segueix aquests consells per evitar fraus

Per a nosaltres, la confiança dels nostres socis i sòcies és el nostre actiu més important. Per això, volem recordar-te algunes recomanacions perquè el teu món digital sigui més segur.

  • A Caixa d’Enginyers, mai no et sol·licitarem dades sensibles com el teu número de mòbil o de targeta. Si la teva BancaONLINE o BancaMOBILE no es comporta com és habitual i et sol·licita que proporcionis dades addicionals, no ho facis i contacta amb nosaltres tan aviat com puguis. En paral·lel, pots netejar el dispositiu amb un antivirus o reinicialitzar-lo per tornar als valors de fàbrica.
  • Protegeix el teu telèfon mòbil: pensa-t’ho dues vegades abans d’accedir a enllaços d’SMS fraudulents (empreses de transport per a la recollida d’enviaments inexistents, entitats financeres que avisen de bloquejos de targeta, companyies elèctriques que ofereixen tarifes de descompte…) i abans de descarregar arxius o d’instal·lar aplicacions. Els dispositius mòbils poden ser infectats amb un malware que agafi el control del teu telèfon i suplanti la teva identitat a la BancaMOBILE (interceptant els SMS i les credencials del servei).
  • Gestiona els límits del teu servei de BancaONLINE i BancaMOBILE: redueix-los per ajustar-los a les teves necessitats reals i desactiva les targetes per protegir-les quan no les utilitzis.
  • Accedeix al nostre web escrivint-hi sempre
l’adreça o utilitzant la funció de favorits. Desconfia de la pàgina web que estàs visitant si detectes cap error ortogràfic en l’adreça de la barra del navegador.
  • Desconfia de trucades en què et sol·liciten credencials o dades personals, ja que nosaltres mai no et demanarem aquestes dades per telèfon. En cas de dubte, penja la trucada.
  • Si has rebut una trucada i sospites que pot tractar-se d’un engany, demana el nom a la persona interlocutora. Abans de facilitar-li cap informació́, truca a l’entitat per verificar que efectivament n’és treballadora i que té un motiu per trucar-te.
  • Quan t’enviem un SMS per signar una operació, nosaltres sempre t’indiquem a quina operació correspon. Comprova sempre l’operació que estàs signant.
  • Si detectes que el teu telèfon mòbil es queda sense senyal de línia, bloqueja la teva BancaONLINE per precaució.
  • Si reps una trucada d’algú que t’informa que el teu ordinador està infectat per un virus, ignora’l, fins i tot si afirma que és empleat de Microsoft, d’Apple o del teu proveïdor d’Internet. Ningú no et trucarà per solucionar-te un problema del qual no has sol·licitat assessorament tècnic.
  • Sigues prudent en les transaccions online. Si ets usuari de serveis web que donen lloc a pagaments o cobraments, com les plataformes de compravenda online, utilitza les eines que les mateixes plataformes ofereixen per evitar que et puguin enganyar i estafar (per exemple, demanant-te el mòbil per parlar per una aplicació de missatgeria i passar-te un enllaç a una plataforma de pagament que l’estafador afirma que és segura però que el que vol és obtenir les dades de la teva targeta per estafar-te).

Has estat víctima de cap frau?

Si sospites que has pogut ser víctima d’algun tipus de frau, és important que segueixis els passos següents:

  • Bloqueja les teves targetes. Pots fer-ho per BancaONLINE, BancaMOBILE o trucant a BancaTELEFÒNICA al 900 300 321.
  • Actualitza periòdicament la teva clau d’accés a la Banca
  • Analitza amb un antivirus l’ordinador des del qual has accedit al web sospitós per garantir que no hi tens cap malware instal·lat.
  • Revisa els teus comptes, i mantingues aquesta revisió de forma diària durant els dies següents, per intentar identificar qualsevol moviment que no sigui teu (tant en comptes corrents com en targetes).

En conclusió, per evitar fraus, et recomanem que desconfiïs, que pensis abans d’actuar i no deixis que entrin en el teu món. Per a més informació, consulta el nostre web.