Articles guardats
Psicologia financera: com ens afecten les nostres emocions?

Finances Social

Psicologia financera: com ens afecten les nostres emocions?

Com a éssers humans que som, no sempre prenem decisions de manera racional, és a dir, les nostres emocions i estat d’ànim ens afecten cada dia. Aquests sentiments ens influeixen en totes les decisions, fins i tot en les que tenen a veure amb l’àmbit financer. Per aquest motiu, hem de ser conscients i saber gestionar-les per no posar en perill la nostra economia, cosa que anomenem psicologia financera.

Saps què és la psicologia financera?

Aquest concepte va néixer els anys setanta gràcies als psicòlegs Daniel Kahneman i Amos Tversky, i va acabar de ser perfeccionat per Robert Shiller i Richard Thaler, economistes i guanyadors d’un Premi Nobel d’Economia.

La psicologia financera (behavioral economics), també coneguda com a finances del comportament, és la part de la psicologia que estudia el comportament dels éssers humans a l’hora de prendre decisions relacionades amb l’àmbit econòmic. Durant el procés de decisió, el comportament de les persones es veu influenciat per factors interns i externs, com són les emocions, l’entorn i els biaixos cognitius.

Per tant, aquesta part de la ciència econòmica és important per entendre i preveure millor el comportament humà, a la vegada que és imprescindible per cuidar la nostra salut financera i planificar el futur.

Consells que hem de tenir en compte a l’hora de prendre decisions

Totes aquelles decisions que tenen a veure amb les nostres finances personals impliquen una gran càrrega emocional i sentiments com l’ansietat, la por o l’eufòria, i estan molt presents en aquests processos que hem de saber com gestionar-los.

Per aquest motiu, és important tenir en compte els punts següents:

  • Controlar els impulsos, ja sigui en circumstàncies positives, quan sembli que tot va bé, o en circumstàncies més desfavorables en què el sentiment de por ens envaeix pel que fa a les nostres eleccions econòmiques. Per tant, si sabem gestionar els impulsos que ens provoquen aquests pensaments, podem evitar situacions de caos i estalviar-nos males decisions respecte a la nostra economia personal.
  • Ser realistes, sobretot si parlem d’invertir, és fonamental. La modèstia, la paciència i l’autoconeixement formen part de la combinació de factors en aquest camí.
  • Tenir en compte el futur respecte a les decisions que prenem en el present, perquè no ens hem de deixar guiar pels pensaments negatius causats per una pèrdua econòmica recent, ja que hem de valorar les opcions per al seu context individual i confiar que, a la llarga, resultaran positives.
  • No aprendre de les experiències passades, hem d’anar aprenent dels nostres errors i extreure conclusions que ens ajudin a millorar en el futur. Altrament dit, no podem permetre’ns continuar actuant de la mateixa manera i esperar que el resultat sigui diferent si veiem que aquest no ha estat positiu anteriorment. Per això, si ens trobem en una situació semblant, i desitgem un canvi real, és important que ens deixem assessorar per experts que ens poden donar una visió més experimentada, sobretot a l’hora d’invertir.

Per tant, una manera d’assegurar-nos que ens decantem per les opcions més segures és saber controlar aquestes emocions, deixar-nos aconsellar pels professionals i estar ben informats, ja que la informació és poder.

Les solucions de l’Entitat

El Grup Caixa d’Enginyers, com a grup financer i assegurador, t’ofereix solucions financeres i d’inversió específiques per tal que puguis rendibilitzar els teus recursos.

Els professionals dedicats a l’assessorament patrimonial financer estan altament qualificats i acreditats per l’European Financial Planning Association (EFPA) i coordinen la seva activitat amb les àrees de gestió d’actius financers. Per això, t’oferiran un assessorament integral que t’ajudarà a adaptar correctament les teves inversions financeres i els teus plans d’estalvi segons les teves necessitats i d’acord amb el teu perfil de risc, tenint en compte el panorama econòmic actual.

La determinació del perfil inversor, mitjançant el test d’idoneïtat i el test de conveniència, ha d’establir la composició de la cartera d’inversions.

Contacta amb nosaltres

O també, si t’interessa està ben informat i no deixar-te portar per les emocions, et recomanem les següents publicacions d’informació exclusiva que trobaràs a la nostra pàgina web: