Articles guardats
Coneix el guanyador del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal

Actualitat Concurs Social

Coneix el guanyador del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal

La Fundació Caixa d’Enginyers va presentar, aquest 2023, la 6a edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal. Aquest premi té com a principal objectiu el desenvolupament de propostes emprenedores enfocades a millorar la qualitat de vida de les persones i a generar impacte social. 

D’entre 158 candidatures, es van escollir 10 finalistes que ja vam presentar en anteriors posts del blog, del quals ha sortit el guanyador: PidGin. Aquest projecte, gràcies a una tecnologia innovadora, facilita la integració de les persones sordes en tots els àmbits de la societat.  

Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal 

El Premi Idees Innovadores és un concurs organitzat per la Fundació Caixa d’Enginyers per impulsar el desenvolupament de projectes emprenedors en qualsevol sector d’activitat, sempre que s’enfoquin a millorar la qualitat de vida de les persones, en el qual es dona prioritat a projectes dels àmbits de l’enginyeria, la sostenibilitat i el medi ambient. Va sorgir l’any 2018 i ja va per la seva 6a edició. 

Les 158 candidatures presentades aquest any representen un 25% més que en l’edició del 2022, i la dotació econòmica s’ha incrementat a 15.000 euros. El comitè de selecció està format per representants de la Fundació Caixa d’Enginyers i membres de la Peninsula Corporate Innovation, que s’encarreguen d’avaluar la viabilitat de cada projecte i de seleccionar-ne els deu millors. Aquests deu finalistes reben sessions individuals i en grup per acabar de definir les seves idees de negoci durant els tres mesos següents a l’enviament dels projectes.  

En què consisteix PidGin? 

PidGin és la idea guanyadora que, a més de sessions de mentoria, rebrà una dotació econòmica de 15.000 euros per poder dur a terme el projecte. PidGin, que facilitarà la integració de les persones sordes en la societat, es basa en un programari de traducció del llenguatge de signes a través de la intel·ligència artificial. 

El seu funcionament és simple, però amb una gran utilitat: quan la persona sorda parla (en llenguatge de signes), mitjançant una càmera el programari capta els moviments de les mans i els tradueix a veu i text en temps real. D’altra banda, quan la persona sense discapacitat auditiva parla, el programari reconeix la seva veu i la tradueix a text que apareix en la pantalla.  

Tot aquest procés passa de manera fluida, fet que permet una comunicació natural i eficaç. La idea és que el programari, en estar basat en aprenentatge automàtic, vagi millorant el seu rendiment i precisió a mesura que es vagi utilitzant. D’aquesta manera, a poc a poc s’anirà adaptant a les particularitats de cada usuari.  

Aquest projecte no només ofereix una experiència d’usuari excepcional que facilita la seva comunicació, sinó que també té un impacte en la contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). PidGin fomenta la inclusió i la igualtat, fet que ajuda a assolir l’ODS 10, que té com a principal meta reduir la desigualtat. 

Què en pensa el seu creador d’haver guanyat el premi? 

El fundador i creador del projecte PidGin es diu Andrés Eduardo Jiménez. Ell ens explica que amb PidGin es pot resoldre una problemàtica que afecta milions de persones sordes a escala global. Aquest col·lectiu s’enfronta a una gran quantitat d’obstacles en la seva vida quotidiana a causa de la barrera del llenguatge.  

Andrés Eduardo també declara: “Per a nosaltres és tot un honor haver guanyat el Premi Idees Innovadores de la Fundació Caixa d’Enginyers. El seu suport i finançament ens permetrà seguir investigant contínuament el llenguatge de senyes i les seves variacions regionals, per mantenir la precisió de la nostra traducció i poder millorar el nostre producte.” 

El Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal té com a principal objectiu ajudar a desenvolupar projectes i idees que millorin la nostra societat. Gràcies a l’assessorament i la dotació econòmica, donen sortida a grans idees impulsant el seu desenvolupament i transformant-les en una realitat.