Articles guardats
La igualtat de gènere en el sector financer

Actualitat

La igualtat de gènere en el sector financer

En commemoració del 8M, Dia Internacional de la Dona, algunes dones que ocupen càrrecs en la direcció de Caixa d’Enginyers han respost a unes preguntes sobre el paper de la dona i la igualtat de gènere en el sector financer.

En primer lloc, Isabel Sánchez, Directora de l’Àrea de Persones a Caixa d’Enginyers, assenyala que hi ha estudis que demostren que les entitats que aposten per la diversitat de gènere en els equips directius tenen més probabilitats de millorar quant a rendibilitat i creació de valor, són més organitzades i efectives i això permet la presa de decisions més ràpida i encertada. Així mateix, l’informe presentat per la consultora Grant Thornton demostra que aquelles companyies amb dones directives tenen més possibilitat de créixer a ritmes superiors al 5%.

A més, Pilar Jamilena, Directora de Serveis al Soci a les oficines de Catalunya i Balears, Laia Jufre, Directora de l’oficina de Vic, Montse Bertran, Directora Financera, i Isabel Sánchez coincideixen quan diuen que les posicions directives estan generalment ocupades per homes, però afirmen que durant els últims anys s’ha notat una evolució i cada vegada hi ha més dones que exerceixen rols en la direcció.

D’altra banda, el cinquè Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) que va aprovar l’ONU el 2015 se centra en la igualtat de la dona i l’empoderament a dones i nenes. En molts països s’han vist reformes legals per fomentar la igualtat de gènere, però encara queda molt camí per recórrer.

En el cas de Caixa d’Enginyers, la Directora de Persones comenta: “Hem incorporat i seguim incorporant en tots els processos de gestió amb les persones aquest vessant perquè totes les oportunitats i decisions que es prenguin des de tota l’Organització es facin sense cap mena de biaix, tant de sexe com cultural, d’edat, ideologia, identitat… Hem de continuar avançant en més presència femenina en els llocs de lideratge perquè existeixi aquesta referència per a la resta de dones de l’Entitat i que puguin tenir com a objectiu assumir alts càrrecs, que hi hagi dones que inspirin d’altres dones.”

A més, Isabel es va incorporar com a responsable en l’àmbit de Persones fa vint-i-dos anys, creant per primera vegada la posició a l’Entitat, i pel fet de ser dona va haver de guanyar-se el seu espai. Montse Bertran coincideix en el fet que, tot i sentir-se  afortunada per les responsabilitats que se li han delegat, sovint existeix un nivell d’exigència i reconeixement explícit desiguals entre homes i dones.

D’altra banda, Pilar Jamilena i Laia Jufre estan d’acord que Caixa d’Enginyers aposta pel talent, esforç i formació, independentment del sexe de les persones.

En definitiva, com indica la Directora Financera de l’Entitat, “malgrat tot, si volem construir una societat igualitària, no ens podem rendir; arribar a la igualtat absoluta no serà un camí fàcil, però estem fent grans passos i partim d’una situació molt més favorable que la que han hagut d’afrontar les generacions de dones de les nostres mares i àvies.”