Articles guardats
Inversió Socialment Responsable en la consecució dels ODS post COVID-19

Actualitat Economia sostenible

Inversió Socialment Responsable en la consecució dels ODS post COVID-19

Divendres passat, amb motiu de la Setmana de la Inversió Socialment Responsable (ISR), el Grup Caixa d’Enginyers va organitzar, juntament amb Spainsif, una taula rodona sobre inversió amb impacte positiu en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. La iniciativa va representar un punt de trobada en què diversos experts en gestió d’inversions, sostenibilitat i governança corporativa van fer valer la importància de la Inversió Socialment Responsable i el seu paper en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La taula rodona la va moderar Francisco Javier Garayoa, director de Spainsif, i hi han participat diferents professionals de la casa com Iñaki Irisarri, assessor en sostenibilitat del Grup Caixa d’Enginyers, Cristina Llahí, portfolio manager a Caixa Enginyers Gestió, i Antoni Fernández, director general de Caixa Enginyers Vida i Pensions.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible en els temps de la COVID-19

El 2020 s’esperava que fos l’any en què s’accelerés la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, però finalment, a causa de les condicions que s’hi han donat, no ha pogut ser així. I és que l’impacte de la COVID-19 en els ODS ha estat brutal. Algunes dades que ens mostren aquest impacte negatiu són les següents:

  1. Nacions Unides ha estimat que la pobresa es podria incrementar per primera vegada des de 1990. En algunes regions, els impactes adversos podrien generar nivells de pobresa similars als registrats fa 10 o fins i tot 30 anys, i el nombre de persones que viuen en la pobresa podria augmentar entre 420 i 580 milions en amb relació amb les últimes xifres oficials de 2018.
  2. La Unesco calcula que uns 1.250 milions d’estudiants estan afectats, fet que representa un seriós desafiament per a l’ODS 4 (Educació de qualitat). A més, l’Organització Internacional del Treball (OIT) estima que les persones en desocupació s’incrementaran en 25 milions.
  3. D’altra banda, haver aconseguit les metes fixades per a l’ODS de Salut i Benestar hauria ajudat al fet que l’emergència sanitària no hagués estat tan devastadora. En definitiva, hauria implicat haver fet inversions encaminades cap a un món amb accés a cobertura universal, atenció mèdica de qualitat i economies més inclusives i sostenibles.
  4. Finalment, també afecta l’ODS 13 (Acció pel clima). Encara que la crisi sanitària ha reduït dràsticament les emissions de CO2 per l’aturada industrial i el consum d’energia, es tracta d’una cosa efímera; en cap cas és la solució al canvi climàtic. Els científics han alertat que la pèrdua de biodiversitat està altament relacionada amb les pandèmies, amb la qual cosa la protecció del medi ambient ha de ser prioritària.

Així i tot , la situació generada per la COVID-19 ha accelerat que empreses, Governs i inversors posin el focus en les finances sostenibles i els criteris ASG. Justament, Iñaki Irisarri, assessor en sostenibilitat del Grup Caixa d’Enginyers, ha destacat que els ODS, que són el marc de referència de sostenibilitat a escala global, “s’erigeixen fonamentals en la nova realitat com a eina per superar la greu crisi econòmica i social derivada.”

De fet, la situació econòmica actual causada per la COVID-19 està posant en dubte el paradigma empresarial actual, fins ara molt centrat en la consecució de beneficis, i evidenciant que els objectius empresarials han d’aportar també valor als diferents stakeholders i grups d’interès. Cristina Llahí, portfolio manager a Caixa Enginyers Gestió, ha posat de manifest que la ISR no és incompatible amb la rendibilitat: “Les empreses que apliquen criteris ASG i, per tant, amb una governança enfocada en la sostenibilitat i el compromís social tenen menys costos de capital, per la qual cosa poden invertir en nous projectes i tindran més rendibilitat i reconeixement a llarg termini. A més, el seu valor de mercat serà més gran”.

D’altra banda, les Nacions Unides han traslladat al sector empresarial un missatge: “Els ODS són una oportunitat per fer front a la crisi econòmica”. Amb això, obre la porta a captar inversions, unes inversions que no només poden venir de l’administració, sinó que també necessiten el sector privat per aconseguir els objectius. En aquest sentit, la inversió sostenible té l’oportunitat d’ajudar en l’abast i consecució dels ODS.

La consolidació d’organismes internacionals que promouen les finances sostenibles fa que estiguin agafant més rellevància:

  • Els PRI van ser pioners el 2006 amb 100 entitats adherides i actualment ja compten amb més de 2.300 membres.
  • Els Principis de Banca Responsable promoguts per UNEP FI van néixer fa dos anys i actualment reuneixen més de 200 entitats financeres.
  • El Pla d’Acció sobre finances sostenibles que ha definit la Comissió Europea.
  • El Pacte Mundial que ja registra més de 13.000 organitzacions adherides arreu del món, que tenen l’obligació anual de reportar els seus avanços en matèria de sostenibilitat.

El Grup Caixa d’Enginyers treballa amb l’ambició de convertir-se en un referent en finances per a la sostenibilitat i de disposar d’un ampli catàleg basat en criteris ASG. En aquest sentit, els ODS estaran sempre molt vinculats a la inversió sostenible i responsable, i en el Grup Caixa d’Enginyers comptem amb una estratègia ferma per donar suport als ODS a través de l’impacte que generen els nostres fons i plans de pensions ISR (Inversió Socialment Responsable), així com el treball per reduir els impactes que produïm com a organització en el medi ambient, com amb la participació en les aliances internacionals.

A més, a Caixa d’Enginyers volem acompanyar tots els nostres socis en la transició cap a unes finances sostenibles i que tots formin part del desenvolupament sostenible.