Articles guardats
UniSCool, guanyadora de la 10a edició del Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

Actualitat Fundació

UniSCool, guanyadora de la 10a edició del Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

La Fundació Caixa d’Enginyers llança cada any el Premi Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia, la Innovació i la Sostenibilitat, i enguany commemora la seva desena edició. L’objectiu d’aquests premis consisteix a reconèixer el talent i l’excel·lència professional de les empreses que emergeixen actualment en la nostra societat amb la finalitat de potenciar el seu negoci i així beneficiar el seu desenvolupament.

A diferència de les edicions anteriors, enguany hem incorporat com a novetat un programa d’acceleració personalitzat per impulsar el desenvolupament dels projectes empresarials de tots els finalistes. Tots han rebut mentories personalitzades i formacions seguint la metodologia de desenvolupament de negocis i productes Lean Startup.

UniSCool, solucions de refrigeració líquida d’alt rendiment

Aquesta 10a edició posa èmfasi en projectes relacionats amb el desenvolupament sostenible, la tecnologia i la innovació, amb especial atenció a la indústria 4.0, l’energia sostenible, l’economia circular, l’alta tecnologia i els sectors que es trobin dins dels ODS de l’Agenda 2030. Per aquest motiu, en aquesta edició ha estat guardonada l’empresa emergent UniSCool, una spin-off sorgida de la Universitat de Lleida i la Universitat de Sherbrooke (Canadà) que té l’objectiu de reduir el consum elèctric dels centres de dades i alhora incrementar la velocitat i fiabilitat del seu processament.

UniSCool neix el 2022 sota la direcció de Montse Vilarrubí i Jérôme Barrau, investigadors de l’Escola Politècnica Superior de la UdL, juntament amb Luc Fréchette, de la Universitat de Sherbrooke, i Ramón Jiménez, CEO de l’empresa en l’actualitat.

Precisament en aquest article tenim la sort d’entrevistar la Montse, cofundadora i COO (Chief Operating Officer) d’UniSCool, que ens explica com va sorgir el projecte i per què van decidir emprendre i, més tard, presentar-se als premis de la Fundació.

“Vam decidir emprendre quan vam veure l’interès de la indústria en un producte com el nostre, després de fer un estudi de mercat des de les universitats on s’ha desenvolupat la solució. La principal motivació va ser poder desenvolupar la nostra recerca perquè arribés en forma de producte al mercat”, explica la Montse quan li vam preguntar per la motivació a l’hora de posar en marxa el projecte. 

UniSCool desenvolupa solucions de refrigeració líquida d’alt rendiment per a aplicacions electròniques. El projecte és molt innovador perquè el producte incorpora un sistema adaptatiu i patentat que permet optimitzar l’extracció de calor local en funció de les necessitats locals i instantànies de cada dispositiu.

El que permet aquest producte és eliminar les restriccions tèrmiques per incrementar la capacitat de processament dels centres de dades i el ràpid creixement d’aplicacions com el 5G, RV o IA amb un baix consum energètic, alt rendiment i espai reduït de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

La confiança i la solidesa que atorguen aquests premis

Quan li vam preguntar què ha suposat per a ells guanyar el Premi Emprenedoria, la Montse ens respon orgullosa: “Ha estat un orgull enorme ser reconeguts amb aquest premi alhora que ens dona solidesa i confiança per seguir endavant amb el projecte. Que la Fundació Caixa d’Enginyers ens hagi donat confiança amb aquest premi, després de passar pel procés de mentoria, ens proporciona més credibilitat i solidesa.”

També li hem preguntat a la Montse pels plans de futur de l’empresa i ens explica que, ara per ara, els plans a curt termini són validar industrialment els prototips desenvolupats a través de diferents pilots amb empreses consolidades, que els permetin tenir mètriques de funcionament en temps real.

“En 5 anys ens veiem comercialitzant diferents solucions de refrigeració líquida, optimitzades i adaptades a diferents casos d’ús, alhora que explorem nous mercats per explotar i aportem solucions diferents i innovadores al mercat de la refrigeració líquida”, afirmava la Montse.

Un emprenedor ha de tenir molt clara la seva visió i missió

També hem volgut preguntar-li, des de la seva perspectiva, quins considera que són els coneixements i capacitats que han de tenir els emprenedors que, com ells, volen impulsar el seu negoci. La Montse ens comentava que el més important per a ella és que tinguin una visió i una missió clares, saber quin producte o productes vols oferir, per què i a qui vols arribar. Després, ser persuasius i treballar intensament per aconseguir els objectius. I, finalment, ser ràpid, resilient i àgil per adaptar-se als diferents canvis que pugui haver-hi.

Per acabar, ens comparteix el consell que donaria a tots aquells que vulguin emprendre en l’actualitat, però que no saben per on començar. “Jo els diria que tinguessin molt clara la seva idea de negoci, que estiguin oberts a pivotar i a canviar el rumb ràpidament per adaptar-se a les necessitats i interessos del mercat, però sense perdre mai la missió del projecte, la motivació principal i el perquè de fer-lo. Perquè al final, darrere de cada emprenedor, hi ha ganes de canviar el món i de generar un impacte en la societat.”

Des de la Fundació estem molt orgullosos de poder impulsar empreses com UniSCool perquè puguin acabar generant valor i un impacte positiu en la societat fent realitat els seus projectes. Com explica Iñaki Irisarri, responsable de la Fundació Caixa d’Enginyers, “amb aquest premi secundem i impulsem el talent dels emprenedors que busquen dur a terme projectes innovadors en el marc de la indústria 4.0 i el desenvolupament sostenible.”