Articles guardats
“Demà”, el documental per canviar el món avui

Actualitat Economia sostenible

“Demà”, el documental per canviar el món avui

Tot i que només nou persones van anar a l’estrena de “Demà”, el documental per canviar el món, cinc mesos més tard s’ha convertit en un fenomen social. “Demà” és una road movie que posa el focus en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant idees i persones innovadores al voltant del món.

Una road movie global per a una profecia apocalíptica

El 2050, el món serà diferent. No tindrem ni el combustible ni l’energia que tenim avui, i tampoc tindrem l’accés a l’aigua tal com el tenim ara.

Després d’una publicació el 2012 de la revista Nature en la qual es vaticina una catàstrofe planetària, una intensa limitació de recursos i la desaparició de part de la humanitat sobre el 2100, els directors, Cyril Dion i Mélanie Laurent, plantegen aquest documental amb l’objectiu de mostrar noves solucions i persones innovadores que estan canviant la manera de fer les coses —en l’agricultura, l’economia, l’energia, la política i l’educació— i que podrien, en conseqüència, canviar el món i impedir tal profecia apocalíptica.

SI VOLS CANVIAR LES COSES, NO FACIS SEMPRE EL MATEIX

El documental pretén respondre a la pregunta “què podem fer davant d’aquesta situació?” i mobilitzar els ciutadans perquè es converteixin en agents del canvi mostrant exemples per tots els continents.

  • Agricultura Urbana a Detroit (EUA)

L’objectiu és que bona part de les verdures i fruites que consumeixen els veïns es conreïn a la ciutat pels mateixos habitants. Tenint en compte que la majoria de la població viu en zones urbanes, per què conreem el menjar tan lluny i el transportem des de centenars i milers de quilòmetres enllà? L’impacte sobre el medi ambient és terrible. El desafiament és proveir d’aliments els habitants de les ciutats del futur.

  • Permacultura a Normandia (França)

Es tracta de microgranges que conreen sense petroli, sense energia fòssil, és a dir, no utilitzen tractors ni gasolina. No es tracta d’una idea romàntica, sinó d’una necessitat per proveir d’aliment la humanitat el dia de demà. Han recuperat tècniques que s’utilitzaven ja abans de la industrialització. Amb eines simples i manuals però innovadores, s’ha pogut demostrar que conreant-ho tot a mà en un terreny petit es produeix el mateix que amb un tractor en un terreny molt més gran.

  • Ecodistrictes a Copenhaguen (Dinamarca)

Les noves energies ens envolten, i Copenhaguen vol ser la primera capital sense emissions. Si milions de petits productors traguessin profit del sol, del vent, de la biomassa i de l’energia geotèrmica, i els ajuntéssim tots en una economia horitzontal, superarien, de llarg, les plantes nuclears.

  • Abocador a San Francisco

La ciutat de San Francisco té com a objectiu generar zero residus, o sigui, intentar que res vagi a l’abocador o que sigui incinerat. Els habitants i negocis estan obligats a participar en el reciclatge i el compost, i si no ho fan bé els poden multar. Se’ls passa una factura mensual per la recollida d’escombraries, i després reben una compensació per fer-ho bé. En San Francisco, l’escombriaire no veu escombraries, veu restes de menjar per al compost, veu paper, veu energia. Tot allò que procedeix de la terra es retorna a la terra.

Hem de reconsiderar el sistema econòmic. Com podem generar riquesa i ocupació sense destruir el planeta?

El documental continua mostrant exemples i solucions que ja estan funcionant avui en alguns llocs del món.

Mostra, per exemple, com a Totnes (Anglaterra) s’han inventat literalment una moneda alternativa que serveix per comerciar en l’economia local; el cas d’un poble a l’Índia, on, malgrat el sistema de castes, tothom, gràcies a l’alcalde (intocable de naixement), col·labora i treballa per millorar l’economia i l’educació dels joves.

Potser no existeix l’escola perfecta, ni l’economia perfecta, ni la democràcia perfecta, però el documental ens acosta a una nova visió del món. Una visió en la qual el poder i l’autoritat no són el privilegi d’uns quants, sinó que tot està connectat com en una xarxa interdependent, com a la natura.

No es tracta d’un documental ecològic, sinó d’un documental per i per al canvi. El canvi per a demà que podem començar avui.