Articles guardats
Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

Actualitat Economia sostenible

Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

Cada 24 d’octubre es commemora el Dia Internacional d’Acció pel Canvi Climàtic. Aquesta jornada pretén fomentar i recordar la importància de la lluita contra el canvi climàtic. Segons la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), aquest fenomen és una alteració de l’atmosfera mundial atribuïble a l’activitat humana.

El desembre de 2015 es va signar l’Acord de París, el qual insta tots els països a reduir les emissions amb efecte d’hivernacle per no superar l’augment de 2° de la temperatura del planeta. Però lluny de millorar la situació, les emissions mundials de gasos s’incrementen. Al mateix temps, no parem d’observar com augmenten els fenòmens climatològics extrems com les onades de calor, les inundacions o les sequeres.

Aquest dia ha de servir també per fer-nos pensar com a individus en quines són les mesures que podem adoptar fàcilment en el nostre dia a dia per reduir els efectes del canvi climàtic.

El repte ambiental més important

El canvi climàtic és el repte ambiental més rellevant al qual ha de fer front la societat el segle XXI. És important que ningú no n’estigui al marge, i això implica integrar accions en totes les polítiques públiques, així com implementar mesures d’adaptació als efectes del canvi climàtic, desenvolupar plans de prevenció i d’actuació davant fenòmens extrems i dur a terme una intensa tasca en matèria d’educació perquè la ciutadania actuï en conseqüència. Aquest dia, doncs, és una oportunitat perquè els governs i organitzacions a escala mundial executin accions que contribueixen a la conscienciació social.

Què podem fer nosaltres per millorar aquesta situació? 

Tots estem en la obligació de posar el nostre gra de sorra pel planeta. Per això, des de Caixa d’Enginyers us presentem algunes petites accions que et poden ajudar a frenar el canvi climàtic des de casa.

  • Sempre que puguis, utilitza fonts d’energia renovable (energia solar, eòlica, marina, geotèrmica, entre d’altres).
  • Fes un manteniment als teus equips, com el cotxe, i sempre intenta reparar-los abans de substituir-los per complet.
  • Fomenta el comerç local comprant productes de proximitat. També és important comprar productes de temporada, són més econòmics i ens arriben de llocs propers.
  • Compra electrodomèstics de baix consum i de classe energètica A o superior.
  • Disminueix la velocitat del cotxe en els desplaçaments: com que de vegades és impossible utilitzar el transport públic en els nostres desplaçaments, actua pel clima reduint la velocitat entre 10 i 20 km/h si no fas llargs recorreguts; les emissions disminuiran molt.
  • Redueix els desplaçaments en vehicle: per a distàncies curtes o dins de les poblacions, fes salut i utilitza les cames. Si és inevitable moure’s amb un vehicle, fes tots els possibles per utilitzar el transport públic; prioritza el medi ambient.

Actuem pel planeta des de casa

Si en vols saber més, en el portal “Jo actuo pel clima” trobaràs un ampli ventall de consells per reduir la nostra petjada sobre el planeta. Des de Caixa d’Enginyers et convidem a seguir les diferents accions que es proposen des de les institucions per lluitar contra el canvi climàtic. També pots proposar les teves pròpies idees per ajudar el planeta i compartir-les amb els teus. És responsabilitat de totes i tots aconseguir frenar els efectes del canvi climàtic.