Articles guardats
Segona part finalistes: Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal

Actualitat Fundació General

Segona part finalistes: Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal

Des de 2018, la Fundació Caixa d’Enginyers organitza el concurs Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de propostes emprenedores relacionades amb la ciència, la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat, amb especial interès en projectes dels àmbits de l’enginyeria i el medi ambient. Les idees seleccionades tindran un seguiment en grup i individual, i el projecte guanyador obtindrà un premi de 10.000 euros.

Ekitek

Aquest projecte tracta sobre les granges verticals, ja que es preveu que la població mundial superi els 9.000 milions d’habitants el 2050 i que dues de cada tres persones visquin en zones urbanes. Així, doncs, es creu que seran fonamentals per augmentar la producció d’aliments.

El seu objectiu és ajudar els clients a crear operacions totalment automatitzades sense interacció humana per reduir costos i augmentar l’eficiència operativa. Per tant, el producte consisteix a crear solucions robòtiques d’automatitzacions per processos de granges verticals, que consisteix en un sistema de visió computadora combinat amb un sistema robòtica per assegurar la collita ideal per diferents plantes/fruites.

Fidelo

Fidelo és una plataforma que busca agrupar exclusivament negocis de barri: les micro i petites empreses. Amb aquesta plataforma, es pot comprar amb descomptes constants en els petits comerços de tota la ciutat. Una manera d’oferir suport real als negocis de barri, que, a més a més, s’han vist afectats per la pandèmia.

Es tracta d’un servei de fidelització i dinamització de clientela a través de descomptes no condicionats. Els ‘punts’ obtinguts per compres en una botiga es poden gastar únicament en altres botigues de la xarxa. Així, doncs, els negocis de barri es podran mantenir actius, sostenibles, dinàmics i atractius per als seus clients.

Ir a descargar

eCoDeliver

eCoDeliver és la primera plataforma a escala mundial d’enviament de paqueteria basada en un model 100 % ecoamigable, d’economia col·laborativa i d’escala.

La idea central del projecte és aprofitar els desplaçaments entre ciutats i possibilitar a través d’una app l’enviament de paquets a través dels seus vehicles per tal de costejar el viatge i estalviar emissions de CO₂ extra que suposaria contractar un servei de transportistes, ja que els usuaris es desplaçarien igualment.

Paral·lelament, el transport de primera i última milla es faria mitjançant furgonetes 100 % elèctriques, adquirides a preu reduït gràcies a les ajudes del Pla Moves III.

Acumulant i organitzant paquets als seus magatzems podran assegurar que els seus usuaris puguin transportar nombrosos paquets alhora, i d’aquesta manera participar en l’economia d’escala reduint despeses i aprofitant al màxim els viatges entre les ciutats.

Burn Power

El següent dels projectes neix del proverbi finlandès “Fire is a bad master but a good servant”. Per posar en context, tradicionalment es feia servir foc per a activitats forestals, agrícoles i ramaderes. Aquesta gestió amb foc es va veure paralitzada a partir de la segona meitat del segle XX per l’acomiadament del món rural i per la pressió de les administracions per la lluita contra els incendis forestals. L’ús del foc pot tornar avui amb la tecnologia i el coneixement del segle XXI per esdevenir una nova forma de gestió agrícola, forestal i ramadera natural molt eficient.

Burn Power serà una empresa de serveis que utilitzarà el foc tècnic com a eina de gestió per a la millora de pastures, per a l’eliminació de les restes de tractaments silvícoles i per al control de la proliferació de les males herbes en activitats agràries, per a la prevenció dels incendis forestals i per a la conservació de l’hàbitat d’espècies protegides o cinegètiques.

Burn Power ofereix una tecnologia moderna per reduir l’acumulació de combustible dels boscos cremant l’excedent de biomassa abans que un incendi el cremi de manera descontrolada. Es tracta de transformar l’excés de biomassa en fertilització efectiva per als sòls forestals, així com de transformar l’estructura forestal per reduir la seva vulnerabilitat als incendis forestals d’alta intensitat. El control s’exerceix cremant la fracció seca present en l’acumulació de biomassa en excés per eliminar la vegetació viva que es troba fora dels objectius de gestió en aquell espai. Amb el foc també es poden controlar males herbes, rejovenir pastures… És una tècnica compatible amb opcions de gestió ecològiques o orgàniques.

Ir a descargar
Fins aquí, les idees del Premi Isabel P. Trabal 2021. No us podeu perdre els podcasts en què expliquem els projectes. I esteu atents i atentes perquè el juliol anunciarem el guanyador d’aquesta edició!

Si encara no has vist la resta de projectes finalistes, fes clic aquí.