La capa d’ozó juga un paper primordial per a la vida del nostre planeta, ja que ens protegeix dels raigs ultraviolats del sol i, a més, és part de l’oxigen que respirem. Així doncs, des de l’ONU es va reservar el dia d’avui, 16 de setembre, com el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó.
Des del 1990 s’està treballant per reduir l’ús d’alguns electrodomèstics, com els aires condicionats o els refrigeradors, que perjudiquen directament l’ozó. Va ser el 1985, en la conferència de Viena, quan es va firmar el Protocol de Montreal per protegir la capa d’ozó d’aquelles substàncies contaminants que l’estaven perforant.
En principal detonant de les ferides produïdes en la capa d’ozó ha estat el clorofluorocarboni (CFC), una substància química molt utilitzada per la indústria per congelar aliments, fabricar aires condicionats o produir dissolvents dels productes de neteja, entre d’altres. Quan el CFC es posa en contacte amb els raigs ultraviolats genera clor i provoca el deteriorament de la capa d’ozó.
Aquest any, el lema se centra en els 32 anys de cooperació internacional per a la producció de la capa d’ozó. La situació era crítica i per això va ser i és imprescindible seguir treballant per conservar la seva salut. Des de llavors s’han evitat 135 mil milions de tones de diòxid de carboni. Impressionant!
Des del Grup Caixa d’Enginyers treballem per reduir les emissions de CO2. Aquelles que no podem evitar, les compensem invertint econòmicament en projectes de reducció d’emissions de GEH (gas amb efecte d’hivernacle). Des del 2018 som una Entitat neutra en carboni i continuem treballant en la reducció de les nostres emissions i, d’aquesta manera, generar l’impacte més baix possible en la capa d’ozó.
El desgast de la capa d’ozó causa:
- Pluges àcides: aquest tipus de pluges desprenen àcid sulfúric i nítric que afecta, principalment, la contaminació dels rius, llacs i pantans.
- Ferides en el cultiu agrícola: el deteriorament de la capa d’ozó impacta en el creixement de la productivitat i la qualitat dels vegetals que es cultiven. Així mateix, s’han hagut d’instal·lar artefactes per tal de frenar els aires que puguin danyar aquests vegetals.
- Augment de l’smog (boirum): és un tipus de contaminació en forma de núvol format per una concentració de substàncies químiques tòxiques.
- Devastació de la vida marina: les bretxes de la capa d’ozó provoquen que els raigs ultraviolats penetrin directament en la terra i causin seriosos problemes en la vida marina.
- Augment de malalties: la més comuna és el càncer de pell induït per la radiació solar a la qual estem exposats. D’aquí que sigui imprescindible utilitzar cremes solars per tal d’evitar aquest tipus de malalties.
Ara que ja has pres consciència de la seva vital importància i dels grans problemes als quals ens enfrontem, és moment d’actuar. Reduir l’ús de vehicles de motor i dels aires condicionats, entre d’altres, són algunes de les accions que podem dur a terme per tal d’aturar les ferides i intentar que el 2060 puguem viure amb una capa d’ozó curada i regenerada.