Articles guardats
Dia Mundial de l’Aigua

Cooperatiu Social

Dia Mundial de l’Aigua

Sabies que el 70% del cos està compost per aigua dolça? D’aquí la seva vital importància per a l’espècie humana. No podem estar una setmana sense beure aquest element, ja que estaríem posant en risc la nostra vida. A Caixa d’Enginyers celebrem el Dia Mundial de l’Aigua en commemoració de totes aquelles persones que no tenen recursos a causa de la seva situació política, geogràfica o ètnia, entre d’altres.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va consagrar el 22 de març com el Dia Mundial de l’Aigua per ressaltar els esforços que han d’invertir algunes persones per poder tenir accés a aigua dolça. Durant aquest dia es discuteixen les accions que es poden dur a terme per millorar el desenvolupament dels recursos hídrics. A més, a través de documentals, conferències i seminaris, els Estats arriben a l’opinió pública per informar sobre aquest problema i així conscienciar la població mundial sobre l’ús que donem a l’aigua.

El 2015, l’ONU va establir 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per aconseguir una única finalitat: construir un món millor. A partir d’aquesta iniciativa neix l’Agenda 2030, que és la data límit que s’ha marcat per millorar els problemes relacionats amb la igualtat de gènere, la contaminació del nostre planeta, etc.

Un dels ODS és “Aigua neta i sanejament”, el qual planteja que hi hagi aigua accessible per a tothom i que estigui lliure d’impureses. Hi ha aigua suficient per a tot el planeta Terra, el problema és que es reparteix d’una manera poc equitativa que afecta únicament aquelles regions més pobres i, a la vegada, amb més sequera. La falta d’aigua provoca problemes com la deshidratació i la desnutrició de la ciutadania.

Quines són les metes que plantegen els ODS d’aquí a 2030?

  • Aconseguir que tot el món pugui accedir a l’aigua potable a un preu just i equitatiu per a tots.
  • Obtenir un servei de sanejament i higiene accessible per a tots.
  • Millorar la qualitat de l’aigua per reduir la seva contaminació.
  • Augmentar el desenvolupament de recursos hídrics amb l’objectiu que hi hagi aigua dolça per al màxim nombre de persones i així reduir el problema de deshidratació que pateixen molts països.
  • Integrar recursos hídrics assequibles per a tothom.
  • El 2020, arribar a protegir tots els espais del nostre ecosistema que tinguin relació amb l’aigua, com poden ser els boscos, rius, muntanyes…
  • Augmentar la cooperació internacional mitjançant activitats i programes relacionats amb la cura de l’aigua.
  • Incrementar la col·laboració local per millorar el sanejament de l’aigua.

Caixa d’Enginyers realitza diferents treballs cooperatius relacionats amb l’aigua. D’una banda, els nostres empleats participen en la Trailwalker d’Oxfam Intermón amb l’objectiu de proveir d’aigua poblats d’Àfrica on les dones van cada dia caminant fins als pous més propers per aconseguir aigua neta i potable. Amb aquesta carrera, d’uns 100 km de distància, Oxfam obté donatius que, posteriorment, invertirà en tots aquells poblats amb problemes d’accessibilitat a l’aigua potable.

A més, la Fundació de la Cooperativa participa a ONGAWA, l’ONG de Desenvolupament que té com a principal propòsit posar la tecnologia a la disposició del desenvolupament humà per reduir les injustícies i construir una societat més solidària.

També formem part de la Fundació Vicente Ferrer, ONG compromesa amb la millora de les condicions de vida dels sectors més desfavorits de l’Índia.

Avui és un dia per parar-nos a reflexionar sobre els treballs cooperatius que podem realitzar per ajudar els més desfavorits i augmentar la seva qualitat de vida. L’aigua és un bé escàs per al planeta i no tot el món hi pot accedir tan fàcilment. Per això, Caixa d’Enginyers us anima a reflexionar sobre això per tal de fomentar l’economia responsable i el desenvolupament sostenible. Així que, i seguint amb el lema d’aquest any 2019 proposat per l’ONU sobre el Dia Mundial de l’Aigua, “No deixar ningú enrere” i… Aigua per a tothom!