Articles guardats
Què és el Grup de Resposta creat per l’ONU?

Actualitat Social

Què és el Grup de Resposta creat per l’ONU?

La crisi que ha provocat la invasió d’Ucraïna pot portar 1.700 milions de persones a la pobresa, la indigència i la fam. Tant Ucraïna com Rússia subministren el trenta per cent del blat i l’ordi del món, una cinquena part del blat de moro i més de la meitat de l’oli de gira-sol.

La producció de gra provinent d’aquests dos països suposa una font d’aliment essencial per a més d’una cinquena part de la humanitat, ja que proporcionen més d’un terç del blat importat per 45 països africans. Rússia és, a més, el principal exportador mundial de gas natural i el segon exportador de petroli. Les conseqüències de la guerra són l’empitjorament dels problemes que viuen molts països per culpa de la COVID-19, així com la càrrega històrica del deute i la inflació.

Què és el Grup de Resposta?

El Grup de Resposta a la Crisi Global sobre aliments, energia i finances és un grup de 32 membres, presidit per la vicesecretària general de l’ONU, Amina Mohammed, que inclou als directors d’agències de l’ONU, bancs de desenvolupament i a altres organitzacions internacionals. Aquest grup va ser creat per António Guterres, secretari general de l’ONU, el passat 14 de març d’aquest 2022, en resposta a les preocupacions sobre les possibles conseqüències de la invasió russa a Ucraïna, així com als efectes continuats de la pandèmia.

Aquest grup té per objectiu elaborar solucions coordinades a aquestes crisis correlacionades (aliments, energia i finances) en col·laboració amb els governs, les institucions financeres internacionals i altres socis clau per a ajudar els països més vulnerables a evitar una crisi a gran escala. Tal com afirma l’ONU, això només s’aconseguirà a través de la coordinació, les associacions i l’acció urgent.

El missatge de l’ONU

Fa unes setmanes es complien sis mesos de la invasió russa, i Guterres va mostrar la seva profunda preocupació per les violacions i abusos dels drets humans i del dret internacional humanitari relacionats amb aquest conflicte i també pel fet que les hostilitats entre aquests països no sembla que hagin d’acabar aviat.

Coincidint amb el 31è aniversari de la independència d’Ucraïna, en una sessió del Consell de Seguretat dedicada al manteniment de la pau i la seguretat a Ucraïna i que va comptar amb la presència del president Volodymyr Zelensky, via videoconferència, Guterres va recordar que durant l’últim mig any han mort i resultat ferits milers de civils.

“El món ha estat testimoni de greus violacions del dret internacional dels drets humans i del dret internacional humanitari comeses sense retre comptes. Milions d’ucraïnesos han perdut les seves llars i les seves possessions materials, convertint-se en desplaçats interns o refugiats”, va indicar Guterres.

Des de l’inici d’aquest conflicte i amb la creació d’aquest Grup de Resposta, l’ONU ha fet una crida a tots els països, així com al sector privat, les ONG i altres actors, a reconèixer que “la naturalesa mateixa dels xocs globals cada vegada més freqüents és tal que els països no en són individualment responsables, i que les solucions han de basar-se en el risc global més que en el nacional”.

Des de Caixa d’Enginyers ens sumem també a la crida de l’ONU a la comunitat mundial perquè parlem amb una sola veu i donem suport a la seva petició de pau. L’única solució duradora a la guerra i la seva amenaça per a les persones més pobres i vulnerables de tot el món és la pau.