Articles guardats
Espais verds a les ciutats: importants per al medi ambient

Fundació Social

Espais verds a les ciutats: importants per al medi ambient

La conservació del medi ambient i la sostenibilitat són prioritàries per al Grup Caixa d’Enginyers. Compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, des de la Fundació es dona prioritat a projectes relacionats amb la protecció del medi ambient i a projectes que milloren la qualitat de vida de les persones.

Diversos estudis han afirmat la necessitat i importància de tenir espais verds a les ciutats. A tots ens convé tenir arbres o espais naturals a prop en els quals poder fer diferents activitats o simplement respirar aire pur. Però per què la presència de zones verdes beneficia tant les persones i el medi ambient? En aquest article destaquem algunes de les raons principals.

Què és un espai verd?

Primer, és bàsic saber què són exactament els espais verds. Un espai verd, també conegut com a zona verda o àrea verda, és un terreny delimitat en el qual hi ha vegetació. Aquest terreny pot ser de qualsevol forma, des d’un bosc o una jungla fins a un parc o un jardí, però ha de complir aquests requisits: estar delimitat i tenir vegetació.

Generalment hi ha dos tipus d’espais verds: els naturals i els no naturals. Com la seva definició indica, els primers són els que s’han desenvolupat de manera natural, sense la intervenció de l’home. D’altra banda, els no naturals són els que han estat creats per l’home i el seu origen coincideix amb el moment en què les àrees verdes naturals van començar a decréixer.

El cert és que aquestes àrees verdes són claus per millorar la salut de la població, perquè actuen com a pulmons que renoven l’aire contaminat. De la mateixa manera, relaxen i suposen una evasió necessària per oblidar el formigó.

Iniciatives destacables de la Fundació
  • Des de 2016, participem en el projecte “Boscos que curen” per definir un itinerari forestal terapèutic a Catalunya. Aquesta iniciativa no sols té una repercussió positiva en els boscos, sinó també en la salut de les persones.
  • El 2018, vam començar a participar en un projecte per assentar les bases per a la consolidació d’un futur santuari forestal de biodiversitat de l’Albera, una extensió de 2.500 hectàrees de bosc salvatge.
5 beneficis principals dels espais verds
  1. Ajuden a combatre la contaminació

Com ja hem comentat, les zones verdes de les ciutats es converteixen en autèntics pulmons que ajuden a reduir la contaminació de l’aire. A més, també regulen la temperatura i la humitat de l’ambient, produeixen oxigen, filtren la radiació i, fins i tot, redueixen la contaminació acústica en esmorteir els sorolls ocasionats pel trànsit. Aquest ecosistema urbà ajuda a la conservació de la biodiversitat.

  1. L’esport es torna més saludable

Està demostrat que practicar exercici en zones verdes és molt més beneficiós que fer-ho en altres zones de la ciutat en què hi hagi asfalt i cotxes. En definitiva, l’aire que es respira és molt més net, la qual cosa repercuteix directament en la salut. A més, tenir espais verds a prop també anima a sortir més sovint a practicar esport.

  1. Augmenta l’esperança de vida

Un altre punt important és que els entorns naturals fomenten la creativitat, les capacitats mentals i afectives, relaxen i redueixen l’angoixa, per la qual cosa les zones verdes urbanes poden millorar la longevitat i la qualitat de vida dels seus habitants. Està demostrat que redueixen l’estrès i ajuden les persones a connectar-se amb la naturalesa.

  1. Fomenten la vida a l’aire lliure i la trobada social

Molts estudis demostren que els espais verds fomenten les relacions socials. La gent, especialment els joves, es reuneix en aquests espais, realitza activitats a l’aire lliure i forma un sentiment de comunitat. Aquest sentiment de comunitat i unes bones relacions socials redueixen els nivells de mortalitat i les taxes de suïcidi i augmenten els nivells de salut, tant mental com física.

  1. Crea consciència ecològica

Una de les coses més importants a l’hora de crear consciència ecològica és poder viure la naturalesa. És el factor fonamental perquè ens hi preocupem i intentem conservar-la. La millor manera de sensibilitzar-nos amb el medi ambient des de petits és estar en contacte amb la naturalesa.