Articles guardats
Ecosistema emprenedor en l’actualitat

Actualitat Fundació

Ecosistema emprenedor en l’actualitat

Entrevistem Juan Alvarez de Lara fundador i CEO de Seed&Click, co-fundador i general partner d’Origen Ventures Fund  i Vicepresident d’AEBAN (Asociación Española de Business Angel). Seed&Click coordina, sota la direcció de la Fundació Caixa d’Enginyers, els Premis Emprenedoria, aquest 2018 en la seva sisena edició.

Com veus l’ecosistema emprenedor actualment? Ha canviat en els últims 15 anys?

L’ecosistema està en plena efervescència actualment amb dos hubs molt destacats com són Barcelona i Madrid, que concentren el 65% de les start-ups del país. Segueixen altres hubs com València, Bilbao i Màlaga.

En els últims 15 anys, s’evidencia un creixement de creació de start-ups que s’accelera a partir de la crisi financera global. A més, hi ha una alineació dels sectors públics i privats que ha afavorit unes condicions propícies per a la professionalització de l’emprenedoria al país.

Aquesta evolució positiva s’ha materialitzat amb start-ups d’èxit a nivell de creació de valor i amb rondes de captació de capital cada vegada més grans.

Quins sectors són els de més creixement en el món start-up?

Els de més creixement han estat aquells sectors relacionats amb les TIC en Business to Consumer com ara aplicacions i plataformes d’e-commerce, market places…

Un emprenedor que no ha tingut èxit i ha tancat la start-up, a Espanya està mal vist; als EUA, al contrari. Creus que això està canviant o seguim pensant que aquí l’emprenedor que tanca és un fracassat?

La mentalitat del fracàs com a fet negatiu encara està arrelat a la nostra societat espanyola, encara que a poc a poc es comença a assimilar i està començant a calar que el fracàs entès com a aprenentatge crea valor per no tornar a cometre els mateixos errors.

Un emprenedor que tanca el seu negoci entra en les estadístiques com una conseqüència inherent d’aquell que assumeix el risc d’iniciar un projecte empresarial. Per això, és important adaptar-se a les circumstàncies i aprendre’n de totes, tant de les bones com d’aquelles que no ho són.

Un inversor, què valora més a l’hora d’invertir en una start-up: la idea o l’emprenedor/equip?

Un inversor professional que té voluntat d’invertir en una start-up analitzarà 3 grans aspectes de l’oportunitat d’inversió: viabilitat, factibilitat i l’invertible que pot arribar a ser. Entro en més detall de cada un dels tres aspectes.

  • Viabilitat: un inversor analitzarà si l’emprenedor ha identificat clarament el mercat, clients, usuaris a qui va adreçat el seu producte, servei, tecnologia o experiència. També l’avantatge competitiu com a factor diferencial de creació de valor és un altre dels punts de la viabilitat.
  • Factible: l’equip diversificat, complementari i amb experiència serà determinant a l’hora de seleccionar una inversió, ja que un equip excel·lent és capaç de crear un projecte potent. També analitzarà l’oportunitat, és a dir, si el momentum del llançament del projecte és l’adequat.
  • Invertible: finalment, l’inversor ha de veure que aquesta oportunitat sigui invertible, és a dir, escalable, amb gran potencial de creixement, de creació de valor i expansió internacional, així com quines són les seves finestres de sortida (exit) en un horitzó temporal entre 3 i 7 anys obtenint unes plusvàlues que multipliquin la seva inversió.

Des de la Fundació Caixa d’Enginyers tenim un fort compromís amb la sostenibilitat, la protecció del medi ambient i la construcció d’una societat més justa. Posem especial atenció en els col·lectius més vulnerables i treballem de manera constant, entre d’altres línies d’actuació, a la formació i a l’excel·lència amb dotacions per a beques i premis.

Aquest any la Fundació Caixa d’Enginyers ha llançat la sisena edició del Premis Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia, la Innovació i la Sostenibilitat amb l’objectiu és premiar el talent i l’excel·lència professional de les empreses que emergeixen actualment per tal de potenciar el seu negoci i així beneficiar al seu desenvolupament.

Es premiarà un projecte seleccionat pel jurat entre aquells que han presentat candidatura amb15.000 € subjecte a retenció i liquidat en un compte de Caixa d’Enginyers. Més info.