Articles guardats
“El consum responsable és prendre consciència de l’impacte social, ambiental i de salut”

Economia sostenible Entrevistes Social

“El consum responsable és prendre consciència de l’impacte social, ambiental i de salut”

Avui parlem amb la Noemí Rodríguez, fundadora del blog VIVIENDO CONSCIENTE, en el qual tracta temes relacionats amb les implicacions socials, mediambientals i de salut que suposen moltes de les nostres decisions quotidianes.

Comparteix idees i estratègies amb totes aquelles persones que volen portar una alimentació sana seguint un consum conscient i responsable.

Defineix en una frase què significa per a tu el consum conscient?

Per a mi, el consum conscient és prendre consciència de l’impacte social, ambiental i de salut, entre d’altres, que comporta cada opció de consum i actuar en conseqüència.

Quins consideres que són els reptes de la societat per viure en un món sostenible?

Crec que és necessari vèncer algunes resistències que impedeixen que prenem decisions més sostenibles, com la falta d’informació fiable o de criteris per filtrar la sobreinformació a la qual estem sotmesos actualment, la facilitat/comoditat de seguir la inèrcia del sistema en lloc de prendre consciència i responsabilitat de les nostres decisions, els prejudicis cap al món ecològic, els desitjos o les falses necessitats que confonem amb necessitats reals, la pressió social cap a un tipus de consum i estil de vida, etc.

Amb quins valors associes el repte al medi ambient?

Sobretot amb el valor de cuidar tant la naturalesa a la qual pertanyem com la resta d’éssers vius amb els quals compartim la vida en aquest planeta.

Viviendo consciente

Quin paper hi juguen les empreses? Quins són els beneficis a curt-mitjà termini si l’empresa s’adapta a un model que no perjudiqui l’ecosistema?

Les empreses tenen un paper essencial. Si totes les empreses cuidessin el medi ambient en la seva cadena de producció i comercialització, el consum seria més sostenible, independentment que els consumidors fossin més o menys conscients.

D’altra banda, s’està donant tota la responsabilitat als consumidors de, per exemple, gestionar els residus derivats de l’embalatge dels productes. Les empreses es renten les mans en aquest sentit. I, a més, la falta de transparència, per exemple, en ocultar al consumidor l’efecte mediambiental de l’elaboració, comerç i ús dels productes.

El benefici de les empreses si s’adapten a un model més sostenible és, principalment, aportar un valor a la societat en tot el seu procés. A més, en l’àmbit econòmic, és innegable el creixement de l’interès pels productes i serveis més sostenibles, per la qual cosa és un mercat amb tot el potencial per cobrir les necessitats dels consumidors més conscients.

Si no integrem en el nostre dia a dia accions sostenibles, com creus que serà la situació d’aquí a 50 anys?

Els experts no són molt optimistes en aquest sentit. I tots coincideixen que l’única cosa que encara podem fer és evitar el pitjor del canvi climàtic. Així que cada acció que fem avui més sostenible contribueix a retardar o minorar els efectes del canvi climàtic.

I, el més important per a mi, cada pas que fem avui que sigui més respectuós amb el medi ambient serà un pas amb més sentit en la nostra existència en aquest planeta.