Articles guardats
Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó 2022

Actualitat Economia sostenible Social

Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó 2022

Com cada any, avui, 16 de setembre, celebrem el Dia Internacional de la Preservació de la Capa d’Ozó. Aquest gas que es troba a l’atmosfera és essencial per preservar la vida en el planeta, ja que ens protegeix dels efectes nocius dels raigs solars. Malauradament, certs productes químics fan malbé la capa d’ozó i posen en perill els éssers vius que habiten el planeta.

Col·laboració mundial per preservar-la

Fa 35 anys que es va activar el Protocol de Montreal, un dels acords mediambientals amb més èxit, dissenyat per reduir la producció i consum de substàncies que destrueixen la capa d’ozó. Aquest fet es va emmarcar dins la Convenció de Viena, que es va dur a terme el 22 de març de 1985, i va suposar una aliança internacional per trobar una solució a aquest problema que estava perjudicant el medi ambient.

Què ha causat el deteriorament de la capa?

L’ús indiscriminat d’aerosols i productes químics, coneguts com a clorofluorocarbonis (CFC), s’acumulen en l’estratosfera i destrueixen la capa d’ozó. Durant una època es van utilitzar excessivament en alguns productes, com ara refrigeradors, i van arribar a produir un gran forat en la capa d’ozó, ubicat a l’Antàrtida. Per aquest motiu, es va decidir prohibir-los.

Progressivament, i gràcies a la signatura del Protocol de Montreal, s’ha eliminat més del 99 % dels CFC, fet que ha provocat que l’ozó vagi recuperant a poc a poc el seu lloc.

Com podem ajudar a protegir la nostra salut i la dels ecosistemes?

Les Nacions Unides recomanen una sèrie de canvis en els nostres hàbits que ens ajudaran a preservar el nostre planeta.

  • Aposta pel consum de productes lliures de CFC tant per a ús personal com domèstic.
  • Elimina els halons dels extintors, ja que són una altra substància nociva per al medi ambient i la capa protectora de la terra.
  • Redueix l’ús de transport contaminant, com ara els vehicles a motor, avions i grans embarcacions. Aposta pel transport públic i pels vehicles ecològics, com la bicicleta.
  • Neteja amb productes lliures de tòxics. Hi ha alternatives, com, per exemple, el vinagre i el bicarbonat, que contribueixen a la neteja de la casa sense contaminar.
  • Compra productes de proximitat. Sempre que puguis, aposta per productes locals i de temporada que no s’hagin hagut de traslladar des de l’altra punta del món per arribar al punt de venda.

El nostre compromís ISR

A Caixa d’Enginyers seguim un model de banca cooperativa i responsable pel qual desenvolupem criteris de bona governança, impacte social i mediambiental. Així mateix, Caixa Enginyers Gestió ha donat prioritat a la responsabilitat en la inversió financera des de l’inici de la seva activitat.

El 2006, va llançar el seu primer fons d’inversió socialment responsable, fet que la va convertir en una de les primeres entitats a registrar-ne un d’aquest tipus. El 2017, va llançar Caixa Enginyers Environment ISR, un fons contra el canvi climàtic; i el 2019, es va crear CdE ODS Impact ISR, un fons que busca implementar en la seva inversió els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

A més a més, des de 2014, Caixa Enginyers Gestió és membre de PRI Association, entitat que promou els principis d’inversió responsable sota la supervisió de la UNEP Finance Initiative i la United Nations Global Compact, dues organitzacions vinculades a les Nacions Unides.

Com a conclusió, per celebrar aquesta jornada, volem destacar la importància de la cooperació en els diferents àmbits de la vida. I que el Protocol de Montreal ens serveixi d’exemple: gràcies a la col·laboració i a la implicació dels països hem aconseguit protegir la vida a la terra.