Els oceans són els pulmons del nostre planeta, així els defineixen des de les Nacions Unides, i és que juguen un paper crucial en la biosfera del nostre planeta.
Per això, avui, 8 de juny, és la data que s’ha reservat al Dia Mundial dels Oceans per recordar a la població mundial la importància que suposa cuidar-los per promoure el bon progrés dels éssers vius.
Per què és tan important?
- El 72 % de la superfície de terrestre està coberta pels nostres oceans, d’aquí la seva vital repercussió en l’ecosistema.
- És un dels protagonistes de l’alliberament d’oxigen cap a l’atmosfera, més que tots els boscos del planeta junts.
- Intercanvia calors i gasos amb l’atmosfera, fet que permet equilibrar el clima de la Terra.
- El mar dona 140 milions de llocs de treball a tot el món.
- Aporta una gran quantitat de proteïnes animals i alimenta persones de tot arreu.
Actualment, un dels principals problemes és la contaminació plàstica dels oceans. Ens trobem davant d’un dels desastres ambientals en l’àmbit mundial més alarmant. Les conseqüències que estan deixant els residus plàstics són gairebé incurables. Per això, actuar immediatament és essencial per començar a curar les ferides que s’hi han anat produint.
Segons l’ONU, cada any 13 milions de tones de plàstic es dipositen als nostres mars i provoquen la mort de 100 mil espècies. Els esmentats plàstics tarden centenars d’anys i fins i tot dècades en degradar-se en els nostres oceans, dada que ens demostra que en aquest element la seva descomposició és molt més lenta que a terra. Tot això repercuteix directament en la salut de les persones, ja que molts animals marins ingereixen partícules de plàstic que, després, menjarem.
I et preguntaràs… què podem fer nosaltres per parar-ho? Caixa d’Enginyers us ho posa fàcil per participar-hi! La Fundació Caixa d’Enginyers i Surfrider organitzen avui la segona recollida de plàstic a la platja de la Malvarrosa (València). L’acció, denominada la Patrulla #SensePlàstic, consisteix en una recollida massiva de tots els residus que es vagin trobant per la platja i dipositar-los al contenidor adequat. Per a més informació, clica aquí.
No et quedis de braços plegats i comença a actuar! Tota petita acció suma i ajuda a reduir les conseqüències negatives cap als oceans. El cos humà és 60 % aigua, per la qual cosa s’ha de cuidar tant interiorment com exteriorment. Comencem?