Articles guardats
El turisme sostenible a les muntanyes

Actualitat General

El turisme sostenible a les muntanyes

L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’11 de desembre com el Dia Internacional de les Muntanyes. Des de 2003 s’ha celebrat cada any aquest dia amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de protecció d’uns paisatges espectaculars i rics en biodiversitat. Enguany les Nacions Unides han establert el turisme sostenible a les muntanyes com a tema principal.

ODS 15: Vida d’ecosistemes terrestres

Un 24 % de la superfície mundial es considera zona muntanyosa, zona on neixen la majoria de rius que aporten prop del 70 % de l’aigua dolça del planeta. Així mateix, el 15 % de la població mundial i aproximadament la meitat de la reserva de la diversitat biològica del món viuen en zones de muntanya.

El canvi climàtic provoca la degradació d’aquests ecosistemes i augmenta la presència de perills naturals. En països en desenvolupament, aproximadament el 80 % de la població rural viu en zones altament afectades per aquests perills.

Tal i com especifica l’Objectiu 15 dels ODS, que té l’ibjectiu de protegir, restablir i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestes, la conservació d’aquests espais resulta clau per a la lluita contra el canvi climàtic.

Turisme sostenible

El turisme a les muntanyes atrau del 15 % al 20 % del turisme mundial. Aquest tipus de turisme pot ajudar a promoure la mitigació de la pobresa i la inclusió social, a més de la conservació del paisatge i la diversitat biològica.

No obstant això, a causa de les restriccions imposades per la pandèmia de la COVID-19, les comunitats muntanyenques s’hi han vist afectades. Així, doncs, aquesta crisi podria servir com una oportunitat per reinventar el turisme de les muntanyes i els seus impactes en els recursos naturals per tal d’encaminar-lo cap a un futur més ecològic.

Com celebraràs el Dia Internacional de les Muntanyes? Facis el que facis, no t’oblidis de tot el que ens aporten i de la importància de protegir-les.