Articles guardats
Vacances i Coronavirus: 10 Consells per viatjar de manera sostenible

Actualitat Economia sostenible General

Vacances i Coronavirus: 10 Consells per viatjar de manera sostenible

Fa una setmana compartíem un article en el qual plantejàvem si enguany podríem gaudir de les vacances d’estiu o no. Com a conclusió, en l’article recomanàvem, de la mateixa forma que la Comissió Europea, esperar a reservar les vacances i tenir paciència. Exposàvem, també, l’opció d’optar pel turisme local, en cas que finalment es pugui viatjar.

Ara vivim moments d’incertesa en els quals no sabem què passarà en unes setmanes o fins i tot d’aquí a uns mesos. Ni tan sols sabem si podrem viatjar i de quina manera aquest estiu. Encara així, en cas que finalment es pugui, creiem que és important canviar els nostres hàbits durant les vacances i respectar, en tot moment, el nostre ecosistema. És per aquesta raó que, en aquest article, us portem una sèrie de consells a adoptar en les nostres vacances per a convertir-les en sostenibles. Estar de vacances no hauria de ser sinònim de desaprendre l’après i deixar de cuidar el medi ambient. Hem de fer-ho de manera responsable perquè els nostres viatges poden deixar una important petjada allà on anem.

10 tips per a tenir unes vacances sostenibles  

  1. Revisa, abans de marxar de viatge, si has apagat tots els electrodomèstics.

    Resulta curiós que el primer consell s’ha de fer abans de començar el viatge, però és realment important no oblidar aquest pas. Quan anem amb presses podem deixar-nos carregadors endollats, la televisió en stand by, la cafetera endollada i d’altes. Cal evitar-ho perquè tot això gasta energia.

  2. En arribar a la teva destinació usa el transport públic o la bicicleta si és un lloc petit.

    Amb aquestes accions tan senzilles lluitarem contra la contaminació a les ciutats i contribuirem a reduir les emissions de diòxid de carboni i altres gasos d’efecte d’hivernacle. En el nostre article sobre els beneficis de l’ús de la bicicleta trobaràs més informació.

  3. Tria un hotel o un apartament compromès amb el medi ambient.

    Quantes més persones prioritzem factors de sostenibilitat per sobre d’uns altres, més establiments treballaran per millorar en aquest punt. La llei de l’oferta i la demanda. De fet, ara hi ha una gran varietat d’Eco Hotels o hotels ecològics a triar. Recomanem triar sobre la base de la certificació mediambiental que tinguin o informant-te a través de la seva pàgina web.

  4. Evita destinacions massificades.

    Aquest punt és interessant perquè les destinacions d’alta concentració turística esgoten els seus recursos a ritmes frenètics. És cert que el turisme aporta beneficis econòmics, però quan no es controla, pot provocar greus impactes en l’entorn.

  5. No abusis dels vols.

    Aquest punt ja us l’avançàvem en l’anterior article de vacances i coronavirus. Realment és un dels més importants si tenim en compte el molt que contaminen els avions. A vegades és complicat o fins i tot impossible moure’s en un altre mitjà de transport i entenem que el transport triat sigui l’avió, però en la mesura que puguis, desplaça’t d’una altra forma. Així li faràs un favor al medi ambient.

  6. Respecta la flora i la fauna.

    D’una banda, és necessari entendre que la flora i la fauna estan per a gaudir-les en el lloc que visites, no per a portar-te res a casa com a record. D’altra banda, és bàsic actuar amb respecte i responsabilitat rebutjant productes elaborats amb animals o rebutjant activitats que impliquen pràctiques irresponsables amb aquests.

  7. Usa cremes solars que respectin la mar.

    No som conscients de l’impacte que té que milers de persones es posin crema solar i es fiquin seguidament a l’aigua. Aquest acte resulta molt nociu per a l’oceà perquè moltes cremes solars produeixen peròxid d’hidrogen, un fort agent oxidant, que afecta directament la vida aquàtica. Hawaii s’ha convertit en un referent per al món en aprovar un projecte de llei que prohibeix la venda de protectors solars que continguin substàncies químiques tòxiques per als esculls de coral i altres organismes marins.

  8. Si fumes, fes-te amb un cendrer portàtil. Trobar burilles tirades per tots costats, especialment a les platges, a més de resultar desagradable per a nosaltres, ho és per al medi ambient. Els filtres dels cigarrets estan composts principalment per acetat de cel·lulosa i poden trigar fins a deu anys a degradar-se. També t’animem a deixar de fumar, la teva salut t’ho agrairà enormement.
  9. Tingues en compte el consum d’aigua que fas.

    L’aigua és un bé preuat i, en algunes destinacions, més encara. És necessari conèixer si el lloc al qual viatgem té sequera o escassetat d’aigua per a minimitzar el seu consum durant les dutxes. No la malgastis!

  10. Recicla i redueix els teus residus

    . El reciclatge no entén de mandres vacacionals. El nostre compromís ecològic ha d’estar present en totes les facetes del nostre dia a dia, fins i tot quan més relaxats estem. És per això que hem d’intentar, a més de reciclar, reduir els residus que usem en les nostres vacances: porta’t ampolles reutilitzables, tápers si saps que menjaràs a la platja o a la muntanya…