Articles guardats
Com ser més eficients amb l’estalvi energètic

Actualitat Economia sostenible Social

Com ser més eficients amb l’estalvi energètic

Recentment hem viscut una pujada dels preus de la llum a les nostres llars. Darrere d’aquest augment dels preus, hi trobem els alts preus del gas en els mercats internacionals i dels drets d’emissió de CO2, els quals, durant el 2021, cada mes han marcat màxims històrics.

Per contribuir a l’estalvi energètic i així també contribuir a l’estalvi de les nostres llars, et portem uns quants consells que podràs aplicar fàcilment.

Per parlar d’estalvi energètic també podem parlar de l’eficiència energètica, que té com a finalitat protegir el medi ambient mitjançant la reducció de l’ús d’energia tradicional i promovent les energies renovables.

Cada vegada més, el sector energètic evoluciona cap a models més sostenibles. En aquests models, la descarbonització té un paper clau en la transició energètica. Ser eficients energèticament és una responsabilitat social i global si volem contribuir a la cura de l’entorn que ens envolta, a la nostra economia i al benestar.

Estalvi energètic. Com podem ser més eficients a casa

Per tal de promoure un ús més sostenible de l’energia a les nostres llars, a continuació detallem alguns consells per ser més eficients en el nostre dia a dia.

  1. Revisa la potència contractada. Segons la casa i les necessitats, la potència més habitual està entre els 4 kW i els 10 kW. Hauries de poder endollar alhora els aparells que necessitis. És important tenir en compte que com més potència més cost.
  2. La calefacció i l’aire condicionat, a temperatura raonable. Fes-los servir només quan estiguis a casa i a una temperatura d’entre 19°C i 21 °C de dia, de 17 °C de nit per a la calefacció i de 24 °C o 25 °C per a l’aire condicionat. Tingues en compte que per cada grau de més o de menys, el consum d’energia pot augmentar entre un 7 % i un 8 %.
  3. Controla i redueix el temps d’ús. Si disminueixes les hores de funcionament dels electrodomèstics i dels aparells que consumeixen energia, podràs notar un gran estalvi. Apaga els llums, redueix el temps de la dutxa i no deixis l’aire condicionat en funcionament tota la nit.
  4. Millora la il·luminació amb bombetes de baix consum. Substitueix la il·luminació actual per una de més eficient. Les bombetes de baix consum permeten estalviar fins a un 80 % d’energia i duren més que les convencionals. Intenta fer servir al màxim la llum natural i apaga els llums quan surtis d’una habitació.
  5. Elimina el consum en stand-by.Deixar electrodomèstics en stand-by o carregadors endollats quan no els fem servir pot suposar un 5 % del consum energètic. Instal·lar regletes antistand-by per apagar del tot els equips, com ara la televisió i els ordinadors, ens ajudarà amb l’estalvi energètic.
  6. Millora l’aïllament de casa. Així no perdrem la temperatura a l’hivern. Es poden instal·lar juntes a les finestres o a les portes per evitar les fugues de la calefacció a l’hivern o de l’aire condicionat a l’estiu. Uns bons vidres, fusteria que no deixi entrar el fred, rivets a les portes i les finestres, catifes al terra i persianes t’ajudaran a regular la climatització i fer-la més sostenible.
  7. Estalvia aigua. Per contribuir a l’estalvi de l’aigua pots evitar la banyera i prioritzar les dutxes. També és important evitar fer servir aigua calenta quan no sigui del tot necessari.
  8. Ús eficient dels electrodomèstics. Aprofita la capacitat màxima que ens permeten i utilitza programes eco en el rentavaixelles o en la rentadora. Tot i que són més cars, si has pensat canviar els electrodomèstics, aposta pels d’alta eficiència energètica (classe A++). Pensa també a posar la rentadora i el rentaplats quan estiguin plens o bé amb programes de mitja càrrega; rentar en fred; no deixar la nevera oberta ni posar-hi aliments que encara estiguin calents; fornejar diverses coses alhora…
  9. Programa el termòstat del frigorífic. El frigorífic pot arribar a consumir més d’un 30 % del consum elèctric total de la llar. Per tant, és important mantenir unes temperatures adequades. La temperatura recomanada seria de 5 °C a la nevera i de -18 °C al congelador.
  10. Inverteix en domòtica. Amb els sistemes que automatitzen i controlen la gestió de casa nostra (il·luminació, climatització o aparells elèctrics), podràs mantenir un control del consum energètic i et permetrà estalviar energia.

Consells pràctics per a l’estalvi energètic

L’energia és present a les nostres llars en forma d’electricitat, gas natural, gasoil, etc., i és necessària per climatitzar-la, per il·luminar-la, per disposar d’aigua calenta, per rentar la roba, per cuinar i per a un munt de tasques més que fem quotidianament.

Si tu també vols estalviar electricitat i cada vegada se’t fa més difícil amb les tarifes que no paren de pujar, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una guia molt completa per ajudar-nos també a contribuir a l’estalvi energètic.

Estem ben segurs que seguint aquesta sèrie de consells pràctics que hem explicat podràs aconseguir estalviar energia, a més d’aconseguir un estalvi econòmic. Amb aquests petits canvis d’hàbits estalviaràs energia i diners.

Si t’has quedat amb ganes de més, escolta el nou podcast de Caixa d’Enginyers!