Articles guardats
Les emissions de CO2 i la seva repercussió al sector financer

Social

Les emissions de CO2 i la seva repercussió al sector financer

Les emissions de CO2 descendeixen un 19% a Europa, no obstant això, aquestes dades augmenten fins a un 14% a Espanya des de 1990, segons un estudi d’ESADE i Caixa d’Enginyers que relaciona les emissions de CO2 amb el sector financer.

Els efectes del canvi climàtic són cada vegada més visibles i és probable que s’aguditzin en les properes dècades. Així ho assenyala l’informeLa transició cap a una economia baixa en carboni. Una mirada sobre el sector financer i el sector alimentari”, elaborat per l’Institut d’Innovació Social de ESADE en col·laboració amb Fundació Caixa d’Enginyers.

Emissió CO2

Gràfic 1. Variació en les emissions de GEI a Europa (EU-28) des de 1990, per països.

La inversió socialment responsable, una oportunitat per al sector financer

L’informe demostra que el sector financer considera el canvi climàtic un “risc sistèmic”, però que també el veu com una gran oportunitat, principalment, per tres motius:

  1. Es multipliquen les possibilitats de finançar les tecnologies de l’economia de baix carboni. Actualment, s’inverteixen 600.000 milions de dòlars a l’any en energia solar i eòlica, automòbils híbrids i làmpades LED.
  2. Les estratègies d’inversió inclouen cada vegada més criteris de sostenibilitat. L’informe revela que estem vivint l’auge de la inversió socialment responsable (ISR), dels bons verds i climàtics i de la inversió d’impacte.
  3. L’impacte ambiental es té cada vegada més en compte en els índexs financers, les iniciatives que mesures la petjada de carboni o les grans plataformes de dades financeres.
Fons temàtics d’ISR a Europa al sector financer
Gràfic 2. Fons temàtics d’ISR a Europa (2014).

A escala global, l’estudi revela que Europa és la regió on la ISR és més important: quasi el 60% dels actius prenen en consideració algun criteri de sostenibilitat.

A Espanya, l’univers ISR registra una tendència en alça, a pesar que està encara poc desenvolupat. En 2014, estaven registrats solament 16 fons ISR –és a dir, aproximadament l’1% dels fons ISR europeus– per a un total d’actius gestionats d’1.800 milions d’euros.

Segons José Oriol Sala, president de Caixa d’Enginyers, “apostem per un tipus d’inversió socialment responsable. Per aquest motiu, acabem de llançar el nou fons CI Environment ISR, FI, per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic”.

“En l’àmbit financer, el més significatiu és que la inversió sostenible té major rendibilitat que les inversions convencionals” destaca Heloise Buckland, investigadora de l’Institut d’innovació social de ESADE i autora de l’informe.

El sector alimentari: el problema i la solució?

L’informe palesa que el sector alimentari genera el 25% de les emissions de CO2 globals d’efecte hivernacle i que, alhora, és una de les indústries més afectades pel canvi climàtic a tota la cadena de valor. A Espanya, les glaceres dels Pirineus s’han reduït considerablement des de 1900 i el país està en risc de desertització: el 49% del territori espanyol pot ser no conreable el 2041.

En aquest sentit, l’estudi destaca la labor d’algunes empreses espanyoles, com Eroski o Danone, que han començat a implementar estratègies que redueixin les emissions de CO2, com ara la millora de l’eficiència energètica i hidràulica, la transició cap a les energies renovables i l’agricultura ecològica, entre uns altres, per fer front a aquests riscos.