Articles guardats
El teletreball durant la crisi del coronavirus: canvis i beneficis

Actualitat

El teletreball durant la crisi del coronavirus: canvis i beneficis

Amb mes de 9.000 casos de COVID-19 confirmats a Espanya a dia d’avui 17 de març del 2020, ja són moltes les empreses que s’han sumat al teletreball per a intentar pal·liar els contagis d’aquest virus que està afectant tantes persones al voltant del món.

Fins ara, només el 4,3% dels ocupats a Espanya teletreballava en el seu domicili, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa. Una xifra que està per sota de la mitjana europea, que és d’un 5,1%. Segons les dades d’Eurostat, als Països Baixos el 14% dels empleats treballen des de casa; a Finlàndia ho fa el 13,3%; i a Àustria, el 10%.

No obstant això, aquest escenari ha canviat de manera destacable durant l’última setmana: Sanitat ha recomanat que es treballi a casa en les zones de més risc pel coronavirus, mesura que ha provocat que les grans empreses que ja tenien implantades fórmules d’aquest tipus les estenguessin a tota la plantilla. En definitiva, el coronavirus està suposant una autèntica revolució en el món del treball. És i serà la prova d’or per a demostrar si es pot o no treballar sense acudir presencialment a l’oficina.

Encara així, cal tenir en compte que no tots els sectors o empreses permeten aquest model organitzatiu: alguns treballs només poden realitzar-se de manera presencial.

Des de la nostra posició volem agrair l’esforç a tots els treballadors que aquests dies han de desplaçar-se als seus llocs de treball per a continuar prestant els serveis habituals amb normalitat. Esment especial als i les professionals del Grup Caixa d’Enginyers que estan a les oficines oferint serveis mínims als nostres socis i sòcies.

En aquests dies de confinament, hi ha qui diu que podem estar davant l’inici d’un canvi de paradigma en les relacions laborals i que les empreses espanyoles, fins ara poc inclinades al teletreball, hauran de canviar per força. Enfront d’aquestes afirmacions, hem reunit una sèrie de beneficis que el teletreball ha demostrat tenir: en temps de coronavirus o no.

Però quins són els beneficis del teletreball?

  1. En primer lloc, el teletreball porta a una reducció dels desplaçaments, fet que beneficia als treballadors al no haver de pagar gasolina o transport. En definitiva, suposa un estalvi de diners i temps. Una cosa encara més important és el benefici que això aporta a l’ecosistema perquè, quants menys desplaçaments i menys activitat, més es redueixen les emissions de CO₂. Amb el coronavirus això és molt clar, les paralitzacions de països sencers i el confinament de milions de persones a les seves cases ha portat a que les emissions globals es redueixin un 6% i un 25% a la Xina.
  2. Segons un programa pilot del Indecopi (Institut Nacional de Defensa de la Competència i de la Protecció de la Propietat Intel·lectual), el teletreball aconsegueix millorar un 30% la productivitat dels treballadors en les tasques individuals i fins a un 10% en el treball col·lectiu. A més, el 76% dels espanyols que practica el teletreball creu que és més productiu quan treballa des de casa.
  3. En el que concerneix l’equilibri vida laboral i familiar, el 75% dels espanyols consideren que el teletreball permet augmentar el temps disponible per a assumir responsabilitats familiars. És a dir, facilita la conciliació, una de les necessitats més demandades en l’actualitat en els llocs de treball a Espanya.
  4. Les empreses també es beneficien del teletreball. Segons un estudi de l’editorial acadèmica Emerald, les companyies perceben que el teletreball augmenta la productivitat, assegura la retenció dels treballadors, redueix la rotació laboral, reforça el compromís dels empleats amb l’organització i millora el rendiment de les persones. A més, l’estalvi de costos per treballador a l’any és de 1.200€, una dada també interessant.

    En qualsevol cas, la situació actual que estem vivint ha portat al que està sent el major assaig de teletreball a gran escala a Espanya.

Veurem com transcorre aquesta mesura i les conseqüències que tindrà per al treball del futur ja que, clarament, podríem estar davant un canvi de paradigma laboral.