Articles guardats
Plàstics d’un sol ús en els temps del coronavirus: una amenaça real

Actualitat Economia sostenible Social

Plàstics d’un sol ús en els temps del coronavirus: una amenaça real

El coronavirus és, sens dubte, un gran desafiament per a la salut pública global, però en les últimes setmanes també s’ha convertit en una amenaça real per la contaminació amb plàstics d’un sol ús. Experts i defensors del medi ambient així ho afirmen.

És evident que, ara, la gran preocupació mundial és vèncer el coronavirus. I una vegada vençut, el principal tema sobre la taula serà la crisi econòmica causada per aquesta pandèmia.

Però és important recordar que no ens hem d’oblidar del medi ambient en aquesta història. No s’ha de baixar la guàrdia davant la contaminació ambiental. És cert que l’aturada de les activitats econòmiques a causa de la quarantena ens ha portat bones notícies en el terreny ambiental, com ja hem comentat en anteriors articles del nostre blog: reducció de les emissions de CO₂, millora de la qualitat de l’aire i de les aigües, entre d’altres.

Plàstics d’un sol ús

No obstant això, s’ha observat un increment en la producció i consum de material plàstic, sobretot de pàstics d’un sol ús, a casa, en els supermercats i, evidentment, en els hospitals. A més, diversos països han anul·lat durant aquests mesos les seves prohibicions i regulacions sobre bosses i plàstics d’un sol ús davant el temor de contagis.

En alguns estats dels Estats Units, com, per exemple, Califòrnia, es va prohibir el 2016 donar bosses de plàstic gratuïtes en els supermercats. Tot i així, ara aquesta mesura s’ha suspès temporalment. Segons l’Associació de Minoristes de Califòrnia i l’Associació de Botigues de Comestibles de Califòrnia, les bosses reutilitzables posen els empleats dels supermercats en risc d’infectar-se de coronavirus (als EUA, els empleats acostumen a col·locar la compra dels clients en les bosses).

Aquesta decisió ha tingut el rebuig dels ecologistes, que al·leguen que els estudis científics han apuntat que el virus sobreviu més temps sobre el plàstic que en altres superfícies.

El que ja hem vist en aquests últims mesos són guants, mascaretes i altres plàstics, especialment d’un sol ús per protegir-nos del coronavirus, tirats pel carrer.

De fet, ja estan arribant als oceans, la qual cosa agreuja el risc per a la vida marina. A les platges de l’arxipèlag de Soko, situat entre Hong Kong i Lantau, s’han començat a veure màscares surant, indicatiu d’una mala gestió d’aquest residu.

“Les decisions que prenem en aquesta crisi s’han de basar en la ciència i l’assessorament de professionals mèdics, no de grups de pressió de les indústries dels combustibles fòssils i els plàstics.”

Ivy Schlegel, investigadora de Greenpeace EUA.

Com a dada interessant, un informe d’Ecoembes assenyala que des de l’inici de l’estat d’alarma s’ha incrementat un 15 % la recollida de plàstic en els contenidors grocs. Aquest augment confirma el consum més alt de materials plàstics dins de les llars a causa del confinament de la població.

Davant aquest escenari, és necessari recordar que la contaminació per plàstics és un dels principals problemes ambientals del planeta i cal lluitar contra ella. Així ho confirma l’últim informe del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

És fonamental que la necessitat d’utilitzar certs plàstics d’un sol ús ara no es transformi en un argument de la indústria del plàstic per continuar produint-los massivament en el futur.

Evidentment, la salut i la seguretat és el més important, però no podem deixar que això serveixi de pretext perquè les empreses dels plàstics empenyin cap al consum d’un sol ús després de la pandèmia.

La indústria del plàstic ha de continuar transformant-se i adaptant-se cap a un món reutilitzable.