Articles guardats
Temps a casa: Com aconseguir una llar i una compra més sostenibles?

Actualitat Economia sostenible

Temps a casa: Com aconseguir una llar i una compra més sostenibles?

La situació actual de confinament a causa del coronavirus ens ha portat a passar més temps que mai en les nostres llars, temps que podem aprofitar per a reflexionar sobre els canvis que podem adoptar a les nostres cases i en les nostres pràctiques habituals per a reduir el nostre impacte en el medi ambient.

En l’actualitat ja no basta només amb reciclar, és igual o fins i tot més important reduir els residus perquè la petjada que deixem en l’ecosistema sigui menor. Perquè això sigui possible portem una sèrie de recomanacions que t’ajudaran a que les teves compres i la teva llar sigui el més sostenible possible.

3 recomanacions per a comprar de manera sostenible

  1. Porta’t sempre les teves bosses o el teu carro de compra. Aquest punt és el més bàsic, però encara hi ha persones que continuen demanant bosses en els supermercats o pensen que, per demanar una bossa de paper, no estan danyant el medi ambient quan la veritat és que hem de reduir el consum de tots els materials, no tan sols del plàstic. També recomanem portar bosses de roba reutilitzables per a les fruites i les verdures: les venen en alguns supermercats i per diverses pàgines d’Internet.
  2. Compra productes a granel o amb pocs embolcalls. Som conscients que hi ha productes que vindran sempre envasats, però hi ha uns altres com les fruites o les verdures que no haurien. Una famosa campanya anomenada #DesnudaLaFruta denúncia als supermercats i distribuïdors que precinten la fruita amb plàstics o altres envasos innecessaris. Una altra bona pràctica és comprar a granel tots els productes que puguis: pasta, arròs, fruita seca, llegums… i els posis en els teus recipients perquè els residus que generis siguin menors. Fins i tot hi ha botigues per a comprar detergents i productes de neteja de la llar a granel.
  3. Intenta comprar aliments en supermercats eco-friendly o de proximitat. En aquesta mena d’establiments aporten facilitats als clients perquè les compres siguin més respectuoses amb el medi ambient: fruita i verdura sense envasos, productes amb envasos reciclats, possibilitat de comprar a granel, etc. A més, en molts d’aquests supermercats ofereixen productes de KM0.

5 recomanacions per una llar més sostenible

  1. Canvia els tovallons de paper i el paper de cuina per tovallons i draps de tela. Amb aquest canvi tan senzill aconseguiràs reduir notablement els teus residus perquè al final de la setmana consumim una gran quantitat d’aquests materials.
  2. Elimina o usa el menys possible el paper film i el paper d’alumini. Hi ha alternatives a aquests materials d’un sol ús que ajudaran sens dubte al medi ambient: congela en táperes o en bosses reutilitzables, adquireix un porta-bocatas o porta-sandvitxos com a substitut del paper d’alumini o fes-te amb paper de cera d’abella, el substitut perfecte del paper film.
  3. Si pots, no compris aigua embotellada: instal·la un filtre a la teva casa o adquireix una gerra filtrant d’aigua. Aquesta inversió, a més de resultar un estalvi econòmic per a tu a llarg termini, suposarà una gran disminució del teu consum de plàstic. Una altra recomanació és que usis una ampolla reutilitzable de vidre o d’acer inoxidable en lloc d’una de plàstic. Això, a més de beneficiar al medi ambient, també serà beneficiós per a la teva salut.
  4. Usa càpsules de cafè reutilitzables o cafè a granel. En un dels nostres articles anteriors  vam exposar la importància de canviar els nostres hàbits quant al consum del cafè a casa i fora d’ella. L’ús de càpsules de cafè és massiu i, a més, resulta un material molt nociu per al medi ambient.
  5. Al bany, substitueix el teu raspall de dents de plàstic per un de bambú i utilitza sabó en pastilla en la mesura que puguis. D’aquesta forma, el plàstic que usem en la nostra higiene diària es reduirà en gran manera.