Articles guardats
Com pots ajudar a salvar els oceans?

Actualitat Economia sostenible

Com pots ajudar a salvar els oceans?

Salvar els oceans és clau, ja que cobreixen més del 70 % de la superfície del nostre planeta, alberguen la diversitat de vida més gran a la Terra i estan interconnectats amb tot: des dels patrons climàtics globals fins als sistemes alimentaris.

Avui, un bé tan preuat com és la mar està amenaçada pel canvi climàtic, la contaminació i la sobrepesca. En un dels nostres articles anteriors, us parlàvem de les illes de plàstic i dels efectes tan nocius que tenen en el nostre ecosistema.

Vista la contaminació que hi ha a les nostres aigües, considerem que és bàsic conèixer petites mesures que pots prendre individualment per salvar els oceans i que resultaran una gran diferència. I és que, encara que molts d’aquests problemes requereixen el lideratge de governs i grans empreses, actuar conscientment de manera individual també hi ajuda.

10 consells per a SALVAR els oceans

  1. Viatja responsablement per la mar

El que per a tu és un lloc de visita o un lloc de diversió, per a moltes criatures marines és una llar. Una llar que cal respectar i tractar responsablement per evitar que es malmeti. En els oceans, ens hem de comportar com a convidats, sense molestar els animals, tenint en compte les espècies marines que poden estar a prop, i, evidentment, sense llençar res a la deriva. Si practiques activitats aquàtiques com ara vela, caiac, busseig, surf o d’altres, fes-ho de manera responsable.

  1. Disminueix la teva petjada de carboni

Reduir els efectes del canvi climàtic en els oceans és possible si prenem consciència de l’ús d’energia que consumim i de les emissions de diòxid de carboni que podem reduir. L’oceà absorbeix més del 25 % de les emissions de diòxid de carboni dels humans, fet que porta a l’“acidificació de l’oceà”, un fenomen que danya moltes espècies marines.

Algunes mesures que poden ajudar són optar per l’ús de la bicicleta o del transport públic en comptes de l’automòbil, reduir el consum general d’energia, utilitzar energies verdes com la solar i eòlica i prendre decisions conscients sobre el que menges i compres.

  1. No compris productes que explotin la vida marina

És bastant comuna la venda d’artesania elaborada a partir d’espècies marines. És important saber que aquesta pràctica pertorba l’ecosistema i que cal evitar-la costi el que costi. Per això, mai no compris objectes com joieria de corals, ornaments d’estrelles de mar o articles provinents de tortugues, taurons o balenes. La flora i la fauna estan per observar-les en el lloc que visites, no per adornar el saló de casa teva.

  1. Ajuda a cuidar i netejar les platges

Tan important és no deixar els nostres residus a la platja com recollir els que ens hi trobem, encara que no siguin nostres. Aquesta és l’única manera d’evitar que aquests materials no acabin al mar i danyin la vida marina. En aquests últims anys, s’han incentivat considerablement les recollides de plàstic i altres materials en platges d’arreu del món. Pots apuntar-te a una d’aquestes recollides per ajudar a cuidar les nostres platges. En el nostre cas, la Fundació Caixa d’Enginyers, juntament amb Surfrider Foundation, han realitzat diverses recollides de plàstic sota el lema “Patrulla sense plàstic”.

  1. Tria conscientment els peixos que consumeixes

Quan compris peix, pregunta’t d’on, com i de quina mida per assegurar-te que s’hagi pescat o conreat (en el cas de les piscifactories) de manera respectuosa amb el medi ambient. Mentre la demanda mundial de peix augmenta cada any, el sector pesquer en el món està col·lapsat a causa de pràctiques de pesca no sostenibles.

  1. No tiris les burilles de cigarrets a terra

Tots coneixem que els cigarrets són nocius per a les persones, però el que algunes persones no saben és que també danyen els oceans. Cada any es tiren 4,5 bilions de burilles en el món, i moltes acaben als oceans i a les costes. Els filtres dels cigarrets contenen milers d’ingredients químics que poden matar els peixos marins i d’aigua dolça. Així que, si fumes, llença la burilla a les escombraries.

  1. Fes costat a una organització que salvi la vida marina

Molts instituts i organitzacions estan lluitant cada dia per salvar els oceans i la vida marina salvatge. Pots trobar una organització nacional i donar suport financer o fer-te’n voluntari per ajudar.

  1. Compra menys productes amb plàstic

Els oceans estan atapeïts de plàstics i altres residus. Això té conseqüències nefastes per a la vida marina i per al planeta en general. Més del 50 % de les tortugues marines moren per haver ingerit algun tipus d’escombraries. Per això, si volem salvar la vida marina, hem de reduir tot el que podem el consum de plàstic, especialment el d’un sol ús.

  1. Si tens mascota, sigues un amo responsable

Tot el que llencis pel teu desguàs va directament a la mar. És important ser un amo responsable i no tirar les deixalles de la teva mascota pel vàter, ja que poden contenir agents patògens nocius per a la vida marina. D’altra banda, mai no has d’alliberar peixos d’aquari a l’oceà perquè pots introduir espècies no natives que poden ser nocives per a l’ecosistema local.

  1. Comparteix el teu coneixement i incentiva el canvi en la teva comunitat

Converteix-te en un defensor dels oceans simplement explicant-li als teus amics i familiars per què són tan importants. També pots ajudar restaurants o negocis a promoure el consum de menjar marí sostenible i expressar la teva preocupació quan vegis espècies amenaçades en el menú.