Articles guardats
Coronavirus i consum d’energia en les nostres llars

Actualitat Economia sostenible

Coronavirus i consum d’energia en les nostres llars

El coronavirus, la declaració de l’estat d’alarma posterior i el confinament de la població han portat alguns avantatges a nivell global quant al consum d’energia. Aquest ha descendit de manera notable a causa de la paralització de gran part de la indústria. A Espanya, aquesta caiguda s’aprecia especialment en grans nuclis urbans de la Comunitat de Madrid i Catalunya, on s’han registrat baixades de més del 10 %.

Com ja avançàvem en un article anterior del nostre bloc, el descens en el consum d’energia també s’ha vist reflectit en una baixada de les emissions de CO₂ a l’atmosfera. A més, les restriccions de mobilitat i el descens de trasllats aeris també hi han contribuït positivament. Finalment, és important destacar que el consum de gasolina s’ha reduït fins a un 82 %.

Si una cosa és clara és que aquest confinament necessari ha alterat els nostres hàbits quotidians i ens ha obligat a quedar-nos a casa i a canviar, també, la nostra manera de consumir. Encara que a nivell global s’ha vist una reducció del consum energètic, en les llars ha passat el contrari. És senzill: com més temps a casa, més energia hi consumim. De fet, durant aquests mesos patirem un encariment del rebut que estarà entre els 15 i 30 euros.

L’ús del forn, del microones, de la vitroceràmica, de la televisió i d’altres aparells electrònics, que romanen durant més temps encesos, és el causant principal d’aquest encariment. A més, ara la demanda és més alta al matí, un fet que ha modificat les pautes de consum d’energia.

En aquest article us portem una sèrie de consells que ens ajudaran a estalviar energia durant el confinament i també després d’aquest.

8 CONSELLS PER A ESTALVIAR ENERGIA DURANT EL CONFINAMENT
  1. Abaixa la temperatura amb què rentes la roba. Rentar la roba a 40°C en lloc de fer-ho a 60. En aquest punt cal tenir en compte que el virus pot sobreviure hores o fins i tot dies en segons quins materials, inclosa la roba. Per això es recomana una rentada a una temperatura d’entre 60 i 90 graus de la roba que tingui contacte amb l’exterior. La que utilitzes per a estar a casa, pijames, llençols, tovalloles i altres serà millor rentar-la a 40 graus.
  2. Si tens la possibilitat, renova els electrodomèstics vells. Els nous consumeixen menys energia.
  3. Ajusta la temperatura del frigorífic. Una temperatura interior de 5 °C en el frigorífic i de -18 °C en el congelador és més que suficient per conservar els aliments.
  4. Instal·la airejadors d’aixetes i dutxes. Aquestes peces t’ajudaran a estalviar un 50 % d’aigua.
  5. Opta per bombetes de baix consum. Aquestes utilitzen entre un 50 i un 80 % menys d’energia que una bombeta normal incandescent per produir la mateixa quantitat de llum.
  6. Prescindeix del forn i aposta per altres electrodomèstics. El microones, per exemple, gasta al voltant d’un 60 % menys.
  7. Evita les excursions a la nevera. Cada vegada que l’obrim, el frigorífic necessita recuperar la seva temperatura i es perd fins a un 7 % de l’energia acumulada.
  8. Apaga la calefacció o ajusta-la. La temperatura ideal per a la calefacció en espais tancats se situa entre 20 i 21 °C.