Articles guardats
Dones enginyeres, les protagonistes de la Fundació

Fundació Social

Dones enginyeres, les protagonistes de la Fundació

La desigualtat de gènere en ciències i tecnologia planteja una necessitat urgent: incorporar el talent femení a un sector clau per a la societat, i amb els perfils més demandats en el futur. La Real Academia de Ingeniería (RAI) treballa per a aquest objectiu amb el projecte “Dona i Enginyeria”. Per conèixer el seu impacte, parlem amb dues dones que formen part d’aquesta comunitat: Mercedes Oliver i Andrea Grande de Dios.

Encara que la majoria d’estudiants universitaris són dones (54 %), en Enginyeria i Arquitectura trobem només un 25 %, i el percentatge cau fins a un 12 % en carreres com Enginyeria Informàtica. “Dona i Enginyeria” té com a missió canviar aquesta situació per diferents vies: des d’accions per despertar vocacions entre nenes i adolescents en àrees STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) fins a visibilitzar les dones enginyeres encoratjant-les a assumir llocs de responsabilitat i convertir-se en líders tecnològiques.

Mentoring: una palanca per a les oportunitats

La Mercedes i l’Andrea són enginyeres aeronàutiques i es van conèixer en el programa de mentoring de “Dona i Enginyeria”, destinat a donar suport a les estudiants d’Enginyeria amb referents reals i propers. La Mercedes, amb més de 30 anys d’experiència en el sector, va ser mentora de l’Andrea quan aquesta estava finalitzant un màster especialitzat en integració de sistemes.

La Mercedes utilitza el símil de la palanca -molt d’enginyeria- per descriure la funció de la mentoria: “Amb un petit esforç amplifiques la capacitat de la persona que acompanyes. No es tracta de donar respostes, sinó d’ajudar a fer-se les preguntes correctes i orientar perquè arribin a la seva pròpia solució”.

En la teoria, pot semblar que la mentee (la persona acompanyada) és l’única beneficiada, pels consells i les eines que rep, però en la pràctica la mentora s’enriqueix igual o més amb l’experiència. “El meu primer any com a mentora em va agafar immersa en una promoció en la meva carrera. Vaig admirar en la meva mentee el fet que tingués tan clar el seu desenvolupament professional, i això em va servir per abordar-hi el meu”, explica la Mercedes.

Per a ella, como mentora, un dels principals beneficis és reconèixer el potencial propi, la qual cosa pot ajudar a optar a més oportunitats:

“Les dones tendim a exigir-nos complir el 95 99 % dels requisits d’un lloc per subscriure’ns-hi, si no, ni ho intentem”.

Per això, a més de transmetre a les seves mentees la necessitat de buscar més la visibilitat i les oportunitats, recomana també a totes les dones enginyeres unir-se al mentoring. L’experiència sempre és un grau per aportar valor a una altra persona, i l’empoderament és mutu.

De fet, l’Andrea, la mentee, ja havia participat abans en el programa com a mentora d’unes altres dues noies estudiants de primers anys de carrera. En aquest rol, ls seves mentees també la van fer valorar-se i agafar més confiança. “En reflexionar en veu alta, és potser quan t’adones que estàs aconseguint els teus objectius”, comenta l’Andrea.

Com a mentee, l’Andrea també considera clau en el seu desenvolupament professional haver estat mentorada per la Mercedes. Curiosament, abans de començar oficialment el mentoring, ella havia d’abordar una entrevista de treball a Airbus. La Mercedes primer la va ajudar a preparar l’entrevista i, després d’aconseguir-ne el lloc, a integrar-se al seu nou equip. Avui dia, les dues continuen participant en el programa donant suport a estudiants d’Enginyeria amb eines, consells i passió.

Promoure l’interès en ciències i tecnologia

Entre les principals raons de la baixa representació de dones en l’Enginyeria hi ha els estereotips de gènere, així com la falta de referents femenins. I per combatre aquestes causes estructurals cal actuar-hi des de la base: l’educació. “Dona i Enginyeria” també fomenta l’interès per la tecnologia i la investigació amb programes com TECHMI, un repte adreçat a nenes i nens en el qual han d’identificar un problema social i donar-li solució a través de la creació d’un prototip o robot.

El vessant social aquí no és trivial: les dades demostren que de les dones en carreres de STEM, la majoria trien Ciències de la Salut, i fins i tot dins de les tècniques, Bioenginyeria és la preferida. En les dones, ajudar la societat és un element motivador; per això, comunicar l’impacte real de l’Enginyeria en la vida de les persones és essencial per generar vocacions i no perdre la representació femenina en un sector transformador.

“Considero que els enginyers ens venem molt malament. La societat no sap el que fem realment, només pensa que ens dediquem a «coses difícils» i que hem d’estudiar molt durant la carrera, per la qual cosa aquest tipus de programes em semblen imprescindibles per trencar aquests mites i estereotips, especialment en edats primerenques,” explica l’Andrea.”

Tancar la bretxa de gènere en tecnologia és una cursa de fons, i encara que la situació no ha canviat gaire en vint anys -des dels anys d’universitat de la Mercedes a l’Andrea-, sí ho ha fet la conscienciació i les accions engegades per a la paritat. Per a la Fundació Caixa d’Enginyers, col·laborar amb “Dona i Enginyeria” és clau no només per la promoció de l’Enginyeria, sinó també pel nostre compromís amb la igualtat d’oportunitats en la societat.

Vols conèixer més històries? Fes clic aquí.