Articles guardats
La contribució del cooperativisme al desenvolupament econòmic de Catalunya

Actualitat Cooperatiu Fundació

La contribució del cooperativisme al desenvolupament econòmic de Catalunya

En el marc del Dia Internacional de les Cooperatives, que se celebra cada primer dissabte de juliol, vam presentar la jornada “La contribució del cooperativisme al desenvolupament econòmic de Catalunya”, amb la celebració d’una taula rodona telemàtica per exposar des de diferents punts de vista quina és la contribució del cooperativisme al desenvolupament econòmic de Catalunya, en la qual l’Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social de l’Escola Superior de Ciències Socials i Empresa del TecnoCampus – UPF, va presentar l’estudi sobre l’adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en les cooperatives industrials de Catalunya.

L’acte va comptar amb els diferents punts de vista dels ponents: Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers; David Cos, president del Grup Clade; Tomàs Llompart, codirector general de Suara; i Carles Fàbregas, director general de Tusgsal. A més, el periodista Albert Martín, redactor de la secció d’economia del diari Ara, va moderar tota la jornada.

Per contextualitzar l’estudi, l’Eloi Serrano va exposar que la crisi de la COVID va aflorar diverses qüestions. La primera va ser la crisi ambiental, que posa en evidència que la nostra relació amb el planeta no és sostenible a llarg termini. La segona qüestió que va plantejar és el model econòmic en el qual les persones queden subordinades a l’economia. I l’últim aspecte és la quarta revolució industrial que canvia els paradigmes de producció de consum, d’interrelació, un increment de les desigualtats i una mala distribució de la riquesa. Davant d’aquest panorama social i econòmic, s’exposa que el cooperativisme és la font doctrinal per reconstruir un nou model i canviar aquesta dinàmica.

El cooperativisme , un agent essencial per a canviar el futur

En aquest estudi realitzat per un equip de la Càtedra d’Economia Social de l’Escola Superior de Ciències Socials i Empresa del TecnoCampus – UPF i amb el suport de Caixa d’Enginyers, es volia comprovar d’una manera empírica el paper que poden tenir les cooperatives en el canvi de model i veure fins a quin punt les cooperatives adopten els ODS en la seva manera de produir.

Els resultats d’aquest estudi manifesten que les cooperatives i les empreses d’economia social, per la seva naturalesa, estan alineades perfectament amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. La seva visió de situar la persona en l’eix, de ser organitzacions de base democràtica, d’estar preocupades per l’impacte ecològic i de contribuir al benestar dels integrants i de la comunitat fa que siguin organitzacions que, per la seva manera de funcionar, tinguin un compromís inherent i un alineament perfecte amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

Davant d’aquest estudi, els diferents ponents van exposar el seu model de cooperativisme i la seva aportació al canvi. En primer lloc va exposar el seu cas el David Cos, president del Grup Clade, que va manifestar que el seu grup empresarial busca, des de la seva fundació, que les diferents organitzacions de l’economia social puguin treballar conjuntament i que qualsevol ciutadà del país pugui viure proveït i participant de cooperatives i empreses. Més endavant, Carles Fàbregas, director general de Tusgsal, va expressar la implicació en el territori de l’empresa i la proximitat i la relació amb els seus socis i sòcies, dels quals 850 dels seus 1.000 treballadors ho són.

Més competitivitat, però amb els mateixos principisEls diferents ponents també van destacar que la millora del model cooperatiu podia passar per incorporar un punt més de competitivitat en la gestió, sense, evidentment, vulnerar els valors del cooperativisme, el qual no posa tant d’èmfasi en maximitzar el benefici econòmic, sinó en les necessitats dels clients, en el grau de satisfacció dels socis i sòcies i en el bé comú de la societat, tal com explica Joan Cavallé:

“Tenim molt clar que el benefici no ens l’hem de quedar nosaltres, sinó que ha de tornar a la societat que ens l’ha donat. Nosaltres no tenim una pressió excessiva de resultats, tenim una pressió molt alta en compromís”.

El cooperativisme té molt a dir sobre el canvi del model social i econòmic

Per tant, es pot afirmar que, efectivament, l’economia social i el cooperativisme representen una concepció de l’economia que s’enquadra perfectament en els plans previstos per fer front als grans reptes del segle XXI.

La seva concepció de la funció productiva i organitzativa de les cooperatives les situa com a agents dinamitzadors d’un desenvolupament que fomenta la sostenibilitat ambiental, social i econòmica. Ens trobem, doncs, davant d’un model empresarial, d’una concepció de l’economia que, efectivament, és font doctrinal d’allò que s’està plantejant en la reconstrucció del nou model econòmic i de societat.