Articles guardats
L’auge dels vehicles de nova mobilitat urbana

Actualitat Social

L’auge dels vehicles de nova mobilitat urbana

El trànsit de les àrees metropolitanes, la contaminació atmosfèrica, així com l’augment del preu del transport públic, han provocat que moltes persones optin per utilitzar alternatives més sostenibles i econòmiques per moure’s en les ciutats. Tant és així que la presència de bicicletes i patinets elèctrics està revolucionant la mobilitat en els nuclis urbans.

Els avantatges que aporten aquests vehicles de mobilitat urbana són els següents:

  • No necessites permís de conduir per poder anar d’un lloc a l’altre.
  • No contaminen ni perjudiquen el medi ambient.
  • No fan soroll, així que no incrementen la contaminació acústica.
  • Són vehicles petits i molt àgils que permeten que et desplacis a qualsevol lloc més ràpid que en transport públic.
  • Són tan fàcils de fer anar que no necessiten cap lliçó abans de fer-los servir.
  • I a diferència de les bicicletes tradicionals, no arribaràs al teu destí cansat, ja que no requereix de massa esforç físic.

Tots aquests avantatges han fet que el triomf d’aquests vehicles sigui una realitat entre els ciutadans de totes les edats. Segons l’últim estudi de l’AMBE (Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya), el 2017 la venda de bicicletes elèctriques va créixer un 78,86% respecte a l’any anterior; mentre que, segons Juan Francisco Romero, CEO de Patinete Eléctrico Shop, les vendes de patinets elèctrics van augmentar un 17% el 2018 en comparació de l’any anterior.

En vista de la gran demanda d’aquestes e-bikes i d’aquests patinets elèctrics, han nascut noves iniciatives disposades a oferir aquest tipus de servei a preus assequibles. Per exemple, LimeBike, una aplicació mòbil que va néixer el 2017 per oferir lloguer de patinets i bicicletes elèctrics en funció dels minuts que s’utilitza el vehicle. El seu objectiu és brindar a les noves generacions una manera fàcil i ràpida de moure’s per les grans ciutats sense danyar el medi ambient.

A causa d’aquest creixement, la DGT planteja afegir una nova regulació per a aquest tipus de vehicles. La idea és implementar una normativa bàsica que ajudi els ajuntaments a adaptar-la a l’àmbit local. D’aquesta manera, s’aclariran qüestions com a quina edat és legal conduir aquest tipus de vehicles o en quins llocs s’hi podrà circular, entre d’altres.

La mobilitat responsable juga un paper molt important en el desenvolupament de ciutats intel·ligents. Conegudes com a smart cities, són ciutats supereficients amb un desenvolupament urbà 100% sostenible capaç de respondre adequadament a les necessitats econòmiques, socials i mediambientals. Segons l’últim informe de 2018 de la IESE Cities in Motion, Madrid ocupa el lloc 25 de les ciutats més intel·ligents del planeta, i la segueix Barcelona amb el lloc 26.

Atès que la majoria dels problemes de contaminació provenen del CO2 que emeten els automòbils, fa pensar i reflexionar sobre l’ús que donem als nostres vehicles personals. Adaptar-nos a noves tecnologies sostenibles que no danyin el medi ambient és una bona manera de contribuir en la millora de la disminució de la contaminació del planeta. Caixa d’Enginyers vol animar la ciutadania a començar a utilitzar els seus vehicles d’una forma més responsable i cautelosa perquè entre tots arribem a aconseguir un món més sostenible.