Articles guardats
VI Jornada RSE: Territori socialment responsable i transparent

Actualitat Empreses

VI Jornada RSE: Territori socialment responsable i transparent

Divendres passat 23 de novembre Caixa d’Enginyers va participar a la VI jornada d’RSE amb el títol Territori socialment responsable i transparent.
Amb l’objectiu de generar un compromís amb la transparència, la Jornada, organitzada pel Col•legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya i Respon.cat, posava el focus en fer avançar la cultura empresarial del país.

L’aposta per la ISR: la gestió responsable de les companyies, per Joan Cavallé

La inauguració de l’acte va ser a càrrec del senyor Joan Cavallé, Director General de Caixa d’Enginyers, qui va posar en alça el paper de la responsabilitat, un dels valors corporatius clau a l’hora de definir l’ADN de Caixa d’Enginyers com a entitat.

Per a Caixa d’Enginyers ”ser responsables és un valor fonamental que s’integra en el dia a dia i en la relació amb els socis, ja que compartim amb ells la voluntat i interès de construir un entorn econòmic sostenible i alhora compromès amb la societat”, Joan Cavallé.

De fet, Caixa d’Enginyers és una Entitat amb uns valors molt sòlids, i això es deu, en gran mesura, a la seva característica més rellevant: ser una cooperativa en la qual el soci n’és, alhora, client i propietari.

VI Jornada RSE

Joan Cavallé va recordar que Caixa d’Enginyers ha estat una entitat pionera en apostar per productes financers socialment responsables. El 2006 va registrar el primer fons d’inversió amb l’etiqueta ISR i des de llavors no ha deixat d’avançar en la integració de criteris ISR en la seva filosofia de gestió, amb nous productes com el fons d’inversió CE Environment ISR, FI molt dirigit a l’àmbit mediambiental o els plans de pensions CE Climate Sustainability ISR, PP i CE Global Sustainability ISR, PP. Aquest últim, per exemple, és el primer pla de pensions en el marc espanyol que té com a política d’inversió la selecció de companyies líders en la innovació i lluita contra el canvi climàtic i amb baixos nivells de petjada de carboni.

A data d’avui Caixa d’Enginyers compta amb una filosofia de gestió ISR avançada on no només planteja criteris d’exclusió sectorials (com l’armament o el tabac), sinó on també integrem criteris basats en els pilars ESG, és a dir, socials, mediambientals i de govern corporatiu.

L’aposta per la ISR comporta la gestió socialment responsable de les companyies. La inclusió d’aquest anàlisi extra-financer en la presa de decisions d’inversió actua de palanca de canvi i promou que les empreses millorin els seus processos per obtenir millors posicionaments en el sector. Alhora això permet minimitzar l’impacte dels riscos potencials derivats d’una gestió ineficaç, les multes a les companyies per mal govern o les pèrdues que pateixen per no adaptar-se a les exigències en la lluita contra el canvi climàtic, per mencionar alguns casos.

“Però a més, la ISR redueix el cost del capital, i això es deu a que les companyies que tenen elevades exigències pel que fa al seu govern corporatiu són més solvents a llarg termini perquè assumeixen menys riscos. Com a conseqüència, obtenen una millor qualificació creditícia i una rebaixa del cost del deute, així com un descens del cost del capital perquè els resulta més fàcil atraure a nous inversors”, Joan Cavallé

L’Aplicació pràctica dels ODS a Caixa d’Enginyers, per Iñaki Irisarri

A l’acte també hi va participar Iñaki Irisarri, responsable de la Fundació Caixa Enginyers qui va explicar la prioritat de l’entitat en quant a la contribució als ODS, i la canalització de la inversió en aquells sectors i indústries que contribueixen al desenvolupament sostenible.

VI Jornada RSE

Irisarri va explicar l’anàlisi que s’ha dut a terme internament de l’activitat de les 5 filials del Grup. L’Entitat ha fixat uns ODS prioritaris, aquells en els que podem contribuir i generar impacte a llarg termini. El resultat d’aquest anàlisi ha estat focalitzar la contribució cap als següents ODS:

  • 13. Acció pel Clima.
  • 9. Indústria, Innovació i Infraestructura
  • 7. Energies renovables.
  • 8. Treball decent i creixement econòmic

Un cop més volem agrair la invitació a l’acte, satisfets de poder contribuir en unes jornades en les que s’aposta per l’ètica, la sostenibilitat i la transparència empresarial com els 3 grans valors de l’RSE.