Articles guardats
Què puc fer amb els meus estalvis?

Finances

Què puc fer amb els meus estalvis?

El dilema de tot estalviador és saber què pot fer amb els seus estalvis per treure’n una rendibilitat sense entrar en riscos no desitjats. Però, a vegades, és difícil saber on invertir i com fer-ho. En aquest article et donarem alguns consells perquè valoris què pots fer amb els teus estalvis.

Si estàs pensant a posar els teus diners a treballar, et deixem quatre tips per tenir en compte abans de prendre una decisió.

  1. Defineix els teus objectius d’inversió

Primer de tot, pensa què és el que vols aconseguir: generar una renda, reforçar els teus ingressos, mantenir el nivell de vida actual quan deixis de treballar, estalviar per a un projecte (casa, empresa, viatge…), pagar la universitat dels teus fills… Establir un objectiu és clau abans d’emprendre el camí com a inversor.

  1. Coneix el teu perfil inversor

D’aquesta manera, podràs escollir el producte que millor s’adapti a tu. Pots triar des d’opcions més conservadores fins a més agosarades. Cal tenir en compte el perfil de risc de cada estalviador a l’hora de prendre decisions inversores. No obstant això, és important controlar les emocions i no prendre decisions de compravenda sota els efectes de l’eufòria (quan la borsa puja) o del pànic (quan està caient). Els experts recomanen assessorar-se sempre amb un professional de la inversió.

  1. Planifica l’horitzó temporal

També és molt important tenir en compte la durada de la inversió. Pensa en quin moment necessitaràs disposar de part dels diners o de la seva totalitat. L’horitzó temporal va lligat al teu objectiu d’estalvi. Estàs invertint per a la jubilació o per a un habitatge? El tipus de producte en el qual hauries de posar a treballar els diners depèn del temps que et fixis per assolir aquest objectiu. Si és a llarg termini, la renda variable (accions) és l’actiu més rendible; si és a curt termini, cal ser conservadors i optar per actius menys volàtils, com ara la renda fixa (bons, obligacions, lletres del Tresor), ja que, si no tens molt de temps, és arriscat invertir en borsa.

  1. Diversifica

Segur que moltes vegades has escoltat la dita “No jugar-s’ho tot a una carta”. Doncs has de fer el mateix amb els teus diners: reparteix-los entre diferents productes i així estaràs protegint-te davant d’imprevistos. És important tenir un fons d’emergència per a possibles imprevistos. Diversificar els teus estalvis en diferents productes i “no jugar-s’ho tot a una carta” és clau per compensar les caigudes d’uns actius amb uns altres.

En quins actius inverteixo?

Ara que ja t’hem explicat els quatre consells bàsics per organitzar els teus estalvis, ara només necessites trobar el producte ideal per assolir el teu objectiu. Tria el que més s’ajusti a les teves preferències d’inversió entre la nostra gamma de productes:

  • Fons d’inversió. El nostre model de gestió propi promou la inversió en companyies que lluiten contra el canvi climàtic i per un desenvolupament i creixement sostenible. Els fons d’inversió són una gran opció per a qui no vol invertir una gran quantitat de diners i no té molts coneixements financers, ja que és un expert el que gestiona el capital i el que pren les decisions d’inversió.
  • Borsa i mercats. Podràs operar en els principals mercats nacionals i internacionals amb accions, ETF i renda fixa. A més, rebràs informació de l’evolució dels mercats amb els nostres informes i selecció de valors.

Vols saber quin impacte tenen les teves decisions d’inversió?

CIMS, la nostra Calculadora d’Impacte Mediambiental i Social, et permet saber com les teves inversions generen un impacte positiu i mesurable en el planeta. Si vols generar un impacte positiu en el medi ambient i en la societat, és clau prendre decisions més enllà del retorn econòmic i apostar per les ISR, inversions socialment responsables. Amb la calculadora podràs mesurar l’impacte mediambiental i social positiu que generen les teves inversions. Només has de seleccionar un dels nostres fons ISR, indicar l’import de la inversió i descobriràs una altra manera de contribuir a un futur més esperançador per a les generacions actuals i les properes.

Fes un seguiment de les teves inversions

Per garantir l’èxit de la teva inversió no només has de triar el producte adequat, sinó que també és important monitorar la seva evolució periòdicament per tal de tenir-lo controlat. Periòdicament haurem de determinar si la seva evolució respon a les expectatives i als objectius que ens hem marcat o si és necessari replantejar l’estratègia. Els mercats i els valors dels actius canvien constantment, per la qual cosa és important estar-ne al corrent i assegurar-se que les nostres inversions no corren riscos que no podríem assumir.

A més, si disposes d’un compte a Caixa d’Enginyers, pots comptar amb el servei de “Les meves Finances”, la manera més còmoda de gestionar els teus comptes i d’estar al dia de tots els moviments. A més, sense configuracions complicades, també podràs:

  • Canviar categories i etiquetar moviments
  • Estar alerta de tot el que passi en el teu compte
  • Triar l’interval que vols revisar
  • Trobar les categories en les quals gastes més

En resum, si disposes d’estalvis que ara mateix no necessites per a cap emergència, deixa’t assessorar per un professional de la inversió i comença a treure-li rendibilitat als teus estalvis.