Articles guardats
Com funciona el sistema de recompensa per reciclar

Actualitat Economia sostenible

Com funciona el sistema de recompensa per reciclar

D’acord amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 de l’ONU, es planteja la necessitat d’aconseguir un cicle de producció i consum sostenible i responsable amb el planeta. Dins d’aquesta meta, una de les estratègies que els països han d’implementar és la de les 3 R: reduir, reutilitzar i reciclar. Si ens centrem en reciclar, cal destacar que el simple fet de separar els diferents tipus de materials i llençar-los als seus contenidors corresponents pot tenir grans beneficis en el medi ambient.

Reciclar ens ajuda a estalviar matèries primeres, aigua i energia, i redueix les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, a més de generar nous llocs de treball i teixit industrial.

La importància de reciclar el plàstic


Avui en dia, el consum de plàstic s’ha convertit en un dels primers problemes mediambientals del nostre planeta, ja que la seva descomposició és molt llarga i poc beneficiosa. A més a més, una altra qüestió és la gran quantitat de microplàstics que provoca, ja que la gran majoria acaben a l’oceà, fet que crea greus dificultats per a la biodiversitat i per als ecosistemes marins.

De fet, es calcula que el 81 % del plàstic que consumim es converteix en residus després de la seva fabricació, i només un 9 % es recicla. A més, la meitat de tot el plàstic consumit per la humanitat s’ha produït en els últims quinze anys. Per això, no només és necessari reciclar-lo, sinó que també hauríem de plantejar noves formes de consum per a una economia més circular.

 

Exemples internacionals per reciclar millor

Davant d’aquest panorama, els països es veuen amb la necessitat de desenvolupar alternatives i sistemes innovadors més sostenibles, i han aconseguit augmentar la seva taxa de reciclatge aquests últims anys gràcies a la inversió en tecnologia, a les campanyes de conscienciació i a la introducció de polítiques que incentiven a les empreses i als ciutadans a reciclar més i millor.

Els països del nord d’Europa sempre han destacat per ser pioners en l’àmbit de la sostenibilitat. En concret, Suècia és experta en separació i reutilització de residus gràcies al compromís dels seus ciutadans. A més, el seu sistema waste‑to‑energy aprofita la incineració dels residus no reciclables per a la producció d’energia i proveir d’electricitat 150.000 llars. Aquest sistema ha tingut una gran acollida en el país, que ha necessitat importar escombraries d’altres països per mantenir el rendiment de les seves plantes durant tot l’any.

En segon lloc, Suïssa és un exemple de país que ha sabut implementar l’economia circular mitjançant la conscienciació ciutadana, i ho ha fet a través de formació i de polítiques nacionals. A més, han fomentat la reducció de deixalles d’elements no reciclables amb mesures com la bossa única. Per desfer-se d’aquest tipus de residus, s’han d’adquirir unes bosses que tenen un cost, mentre que reciclar és gratuït. Això ha permès que la generació de residus no reciclables disminueixi uns 90 quilos per persona l’any en un marge de vint anys.

Un altre exemple n’és el Japó, que aconsegueix reciclar amb èxit gràcies a la seva minuciositat. Els ciutadans són els responsables de la separació de les seves deixalles en diferents categories perquè després els hi recullin per dies.

Finances per a la sostenibilitat 

En definitiva, el reciclatge és una de les 3 R que ens permetrà apropar-nos a una economia més circular, en la qual es pretén estendre el cicle de vida dels productes al màxim amb l’objectiu de crear un valor afegit.

Per avançar en aquest model de desenvolupament sostenible basat en l’economia circular, també entren en joc les finances sostenibles. Des de Caixa d’Enginyers, ampliem dia rere dia la nostra oferta de productes i serveis ISR, compromesos amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb altres que contribueixen a millorar l’eficiència energètica i a reduir la petjada ecològica. Entre els nostres fons d’inversió ISR trobem els següents: Fonengin ISR, FI; Caixa Enginyers Environment ISR, FI; CdE ODS Impact ISR, FI; i Caixa Enginyers Global ISR, FI.