Articles guardats
Escoles cooperatives, famílies i mestres organitzats per un bé comú

Cooperatiu General Social

Escoles cooperatives, famílies i mestres organitzats per un bé comú

Les escoles cooperatives les componen les persones que comparteixen un projecte en comú: l’ensenyament. Els cooperativistes poden ser pares i mares, mestres i personal no docent, però sempre amb sentit crític i implicant-se per millorar tota la comunitat

A Catalunya, actualment hi ha 39 escoles que treballen cooperativament, amb compromís i implicació per transformar i innovar l’ensenyament a partir de la solidaritat, la pluralitat, el treball en xarxa, l’autogestió i l’autonomia. Totes elles formen part de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya (FECEC). Aquesta entitat coordina i assessora escoles cooperatives, que en total sumen més de 6.000 socis i sòcies cooperativistes i gairebé 2.000 professionals que eduquen 17.000 alumnes.

Els principis de l’escola cooperativa

Els principis de l’escola cooperativa són bàsics per contribuir i oferir un ensenyament de qualitat. Aquest model d’escola té com a eix central ser cooperativa i comparteix els següents principis:

    1. Té el compromís de fer realitat la missió de la cooperativa: educar joves i infants en els valors cooperatius.
    2. Té com a objectiu dotar l’alumnat de les eines per construir un projecte de vida propi, perquè en el futur esdevinguin ciutadans i ciutadanes crítics, socialment responsables, democràtics i participatius.
    3. Té vocació social. Treballa per construir una societat millor amb valors d’igualtat, equitat, honestedat, transparència, solidaritat, responsabilitat, integració i transformació social.
    4. Està oberta a tothom, sense filtres, inclusiva, on la participació, la cooperació i la solidaritat formen part de la nostra identitat.
    5. És dinàmica i transformadora. La seva organització interna, flexible, facilita l’adaptació i renovació constant en el marc d’una societat en canvi permanent.
    6. És innovadora, entenent per innovar com canviar les coses per fer-les millor.
    7. La implicació en els projectes, la creativitat, l’ús de les tecnologies, l’emprenedoria i tots els valors del cooperativisme són mitjans per desenvolupar les millors pràctiques educatives i per fer créixer el coneixement i l’aprenentatge personalitzat dels alumnes.
    8. La proximitat amb les famílies i la vinculació amb el barri, el poble o la ciutat són una realitat amb la vocació de construir una comunitat participativa.
    9. L’autogestió, l’autonomia i la independència són claus per mantenir la llibertat i garantir les fites i objectius que es marca la cooperativa tant en el model educatiu com en la gestió empresarial.

Les cooperatives d’alumnes, una experiència educativa innovadora

Els alumnes també poden formar les seves pròpies cooperatives i s’organitzen a través de la Federació de Cooperatives d’Alumnes, Alumnes.coop. Formar cooperatives d’alumnats és una experiència educativa innovadora, en la qual els alumnes, amb la col·laboració de l’equip docent, creen una empresa cooperativa amb els valors i el funcionament democràtic que li són propis.

Fa uns dies vam tenir l’oportunitat de comptar amb dos convidats molt especials en el nostre podcast per parlar sobre què tenen en comú una escola cooperativa i una entitat cooperativa com és Caixa d’Enginyers. Per parlar de l’escola cooperativa vam estar amb l’Íngrid Ribelles, sotsdirectora de l’Escola Cooperativa Nou Patufet. Per part de Caixa d’Enginyers, ens va acompanyar l’Eduard Barcons, director de Banca Institucional.

En aquest podcast, l’Íngrid ens explicava que a l’Escola Nou Patufet fomenten el cooperativisme i que molts dels seus alumnes són cooperativistes perquè formen part de la cooperativa d’alumnes PatuCoop. “Tant de bo que el fet de conèixer aquesta part del cooperativisme faci que de grans sàpiguen que hi ha aquesta possibilitat, de viure l’economia d’una altra manera, de viure en un sistema diferent”, afirmava l’Íngrid.

“La nostra intenció és fer que els nostres infants i joves esdevinguin ciutadans que puguin millorar i transformar el món.”

Va ser molt interessant conèixer detalladament un tema que ens toca tan de prop com és el cooperativisme. Si voleu escoltar el podcast, ho podeu fer a través d’aquest reproductor o ens podeu escoltar a través dels nostres canals d’Ivoox i de Spotify.