Articles guardats
Quinze consells per prevenir estafes i atacs cibernètics

Actualitat Banca digital

Quinze consells per prevenir estafes i atacs cibernètics

La situació de confinament per la crisi del Covid-19 ha disparat el consum d’Internet i, paral·lelament, s’han incrementat els casos de ciberdelinqüència.

La situació generalitzada de confinament a casa davant la crisi del Covid-19 ha propiciat un augment considerable del consum d’Internet. Paral·lelament, en estar més temps connectats a la xarxa, s’ha incrementat l’exposició als riscos de ciberdelinqüència.

Són diverses les campanyes malicioses a Internet que s’han detectat en els darrers dies com, per exemple, correus electrònics que es fan passar per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o webs de donacions per al coronavirus que demanen transferències bancàries, entre d’altres. De fet, el Centre Criptològic Nacional ha detectat a Espanya un increment en un 70% del phishing, una tècnica de suplantació d’un altre servei per accedir a comptes bancaris de les víctimes.

I és que, davant la necessitat constant d’informació sobre la malaltia per part de la població, els ciberdelinqüents aprofiten el context de vulnerabilitat per introduir softwares maliciosos a webs i aplicacions que atreuen a les víctimes a través de notícies relacionades amb el coronavirus.

Per tal de reduir el risc de convertir-se en víctima d’un virus informàtic o de patir un atac cibernètic que posi en perill els dispositius, les dades personals i els propis diners, Caixa d’Enginyers recomana seguir quinze senzills consells per protegir les dades personals a Internet i poder navegar i operar amb total seguretat:

Seguretat i contrasenyes

 1. No fer clic automàticament en cap dels enllaços dels correus electrònics si es desconfia del remitent, ja que poden ser falsos i conduir a llocs no fiables. En cas de dubte, es pot escriure l’adreça web del remitent directament a la barra d’adreces, consultar pàgines web d’organismes oficials o de diaris de reconegut prestigi per identificar la font original o trucar a l’empresa que ha enviat el correu.
 2. Canviar les contrasenyes de forma periòdica i fer-ne servir una de diferent per accedir a cada un dels llocs web que s’utilitzi.
 3. Ignorar les trucades que informen que l’ordinador està infectat per un virus, fins i tot si afirmen que són treballadors de Microsoft, Apple o el proveïdor d’internet. Ningú trucarà per solucionar un problema del qual no se n’ha sol·licitat assessorament tècnic.
 4. No facilitar cap dada personal, llevat que es tingui la seguretat que és un web fiable. Proporcionar informació personal, com el NIF, número de compte o targeta bancària, pot fer que suplantin la identitat digital.
 5. No connectar-se a la Banca Online des de xarxes wifi obertes o compartides.
 6. En cas que s’utilitzi el mòbil per rebre missatges amb codis d’autorització d’operacions, cal protegir-lo instal·lant un antivirus i tenir-lo sempre sota control. Si de sobte un dia la línia telefònica del mòbil deixa de funcionar, contactar amb l’entitat financera per bloquejar el servei de Banca ONLINE o per modificar les credencials d’accés, ja que és possible que hagin suplantat la identitat davant l’operador mòbil utilitzant la informació personal i hagin aconseguit duplicar la targeta SIM, habilitant d’aquesta manera rebre missatges d’autorització d’operacions.
 7. Evitar sempre que sigui possible accedir al servei de Banca ONLINE des d’un ordinador que no sigui el propi o un de confiable. Si no és possible, es recomana canviar tant aviat com sigui possible les credencials.

Compres, donacions i concursos

 1. Comprar només en comerços electrònics de confiança i informar-se bé abans de comprar-hi.
 2. Per a compres i/o operacions bancàries, buscar llocs segurs en els quals l’adreça web comenci amb HTTPS (la “S” significa “segur”) i que estiguin vinculats a passarel·les de pagament electrònic reconegudes (Visa, Mastercard, PayPal…).
 3. Ignorar missatges relacionats amb premis de concursos en els quals no s’ha participat o de persones desconegudes disposades a enviar diners. Si sembla massa bo per ser veritat, probablement sigui una estafa.
 4. Revisar habitualment els comptes i supervisar les operacions fetes amb les targetes VISA o Mastercard per validar que són correctes.

Descàrrega d’aplicacions desconegudes

 1.  Llegir les ressenyes abans de descarregar aplicacions en el telèfon i descarregar-la del market oficial.
 2. Parar atenció als permisos que sol·licita l’aplicació o web abans de descarregar-la o utilitzar-la. Si una aplicació sol·licita accedir a la ubicació, llista de contactes, calendari o missatges o publicar en les teves xarxes socials, considera si l’app realment necessita aquesta informació per funcionar.
 3. Evitar descarregar arxius d’internet o clicar a “Acceptar” en les finestres emergents, ja que és el que fa que la majoria d’ordinadors s’infectin. No instal·lar programes o complements de llocs desconeguts o en què es desconfiï.
 4. Usar la configuració de privacitat per a qualsevol dispositiu, aplicació o servei que s’utilitzi.