Articles guardats
Tornada a l’escola sostenible

Actualitat Economia sostenible Social

Tornada a l’escola sostenible

El mes de setembre és el mes de tornada a la rutina per als més grans i de tornada a l’escola per als més petits després de les llargues vacances d’estiu. A l’article d’avui us presentem diferents consells per fer una tornada a l’escola més sostenible.

En la lluita contra el canvi climàtic, moltes vegades són els més petits els que ens estan cridant l’atenció per la situació preocupant que tenim al davant. Recentment, han sorgit moviments com el de la Greta Thunberg, #FridaysForFuture. Iniciatives com aquesta són la prova del canvi que estem vivint i que, al marge dels grups polítics, s’estan organitzant col·lectius amb l’objectiu de millorar el nostre entorn i convertir-nos en una societat més responsable.

La tornada a l’escola és un moment clau per transmetre conceptes fonamentals com la sostenibilitat, el consum responsable i el reciclatge. Intentar despertar la consciencia ecològica als nostres fills i filles i ensenyar-los des de casa a viure de manera més sostenible, un aspecte fonamental per al benestar i per al futur del nostre planeta.

Material escolar eco-friendly

És important que, a l’hora d’escollir el material que necessitarem, plantegem una llista prèvia de tot allò que ens farà falta. Sobretot de cara a intentar reaprofitar el màxim material escolar que ja vam utilitzar l’any passat, com pot ser, per exemple, l’estoig o la motxilla.

És important també que, un cop tinguem aquesta primera llista, intentem que els productes nous siguin el més ecològics possible. Intentar que siguin productes de qualitat perquè tinguin una durabilitat més gran, així en podrem fer ús durant més temps. També podem optar per productes reutilitzables, com, per exemple, els bolígrafs recarregables.

Per saber si un producte és ecològic pots buscar l’etiqueta del paper amb certificació forestal PEFC o FSE a les llibretes o agendes. Quan compris material escolar és important recordar que el plàstic, a més de contaminar els nostres mars, es fabrica amb un tipus de petroli, un combustible fòssil molt contaminant. Per això, una bona alternativa és optar per opcions biodegradables o orgàniques.

Si ets soci de Caixa d’Enginyers, amb Ingenium Shopping podràs gaudir de 5 € de descompte per una compra mínima de 40 € a qualsevol botiga Abacus i a la seva botiga online.

Mou-te de manera sostenible

Actualment, disposem de moltes alternatives de transport sense la necessitat d’haver de recórrer al cotxe. És important recordar que el sector del transport és responsable del 9 % de les emissions GEH, que són les responsables del canvi climàtic.

L’alternativa més interessant per fer una tornada a l’escola sostenible és optar pel transport públic, el patinet o la bicicleta. Si, en el teu cas, l’escola o l’institut et queden lluny, sempre pots optar per compartir el trajecte amb altres companys de classe.

Reaprofita i fes intercanvi de llibres

A banda de reaprofitar material escolar d’altres anys, és important recordar la importància de reciclar i intercanviar llibres. La fabricació de paper genera un impacte ambiental negatiu sobre el planeta. Cada quilo de paper produït emet a l’atmosfera al voltant de 3 kg de CO2. Per això és rellevant apostar per l’intercanvi de llibres entre alumnes i vendre o donar els llibres del curs passat. Existeixen plataformes de venda i intercanvi de llibres de segona mà que ofereixen aquests serveis com ara la Casa del Llibre, Wallapop, Truequebook o Re-Read, entre moltes altres. Moltes vegades, les mateixes escoles organitzen aquests intercanvis entre alumnes per tal de fomentar el reciclatge.

Esmorzar més sostenible

A l’hora del pati és molt habitual veure entrepans embolicats amb paper de plata o paper de plàstic transparent, una tradició que és perjudicial per al nostre planeta i que encara ho és més quan la repetim cada dia. La solució és ben fàcil, ja que avui dia hi ha moltes alternatives sostenibles que evitaran la generació d’aquests residus de plàstics.

Una bona alternativa és utilitzar un embolcall de tela plastificada o una bossa de tela, que són fàcils de netejar i guardar i et permeten reutilitzar-los tantes vegades com vulguis. Podràs utilitzar-los per portar l’entrepà o una peça de fruita.

Un segon punt per fer l’esmorzar més sostenible és, en tant que sigui possible, no portar ampolles de plàstic d’un sol ús. L’alternativa perfecta són les ampolles d’alumini, que, a més, fan que es mantingui la temperatura de la beguda.

Si no trobes una alternativa eco, fes que duri

La durabilitat sol ser la gran oblidada de la sostenibilitat. I aquí hem de ser clars: més val un producte “poc sostenible”, però que ens duri deu anys, que un producte “sostenible” i que ens en duri un. I això és important recordar-ho perquè hi ha productes que són difícils de trobar en versió sostenible. En aquests casos és important buscar productes duradors, amb peces fàcilment reemplaçables o recarregables.

Si tens cap consell per a la tornada a l’escola sostenible i vols compartir-lo amb nosaltres, no dubtis a deixar-lo en els comentaris. Ens encantarà llegir-vos i aconseguir entre tots cuidar el nostre planeta al mateix temps que eduquem els més petits per a un futur més sostenible.