Articles guardats
Quin és el tipus d’hipoteca més adequat per a la teva situació financera?

Actualitat Finances

Quin és el tipus d’hipoteca més adequat per a la teva situació financera?

Estàs buscant la millor opció d’hipoteca per a la teva nova llar? Des de Caixa d’Enginyers t’explicarem quins son els tipus d’hipoteques més habituals i les principals diferències. Som conscients que entre totes les opcions pot ser difícil decidir quina és la millor per a la nostra situació financera. Per això, avui volem ajudar-te a entendre les diferències i a prendre una decisió informada sobre els diferents tipus d’hipoteques disponibles i com poden condicionar el teu futur financer.

Els diferents tipus d’hipoteques

Hi ha diferents tipus d’hipoteques segons el tipus de quota, el tipus d’immoble que volem adquirir o el públic objectiu a qui va dirigit. En aquest article ens centrarem en la classificació segons el tipus d’interès, ja que és la més comuna i utilitzada.

  • Hipoteca a interès fix

En aquest cas, l’interès es manté constant durant tot el termini del préstec. Això implica que el pagament mensual de la hipoteca es mantindrà igual durant tot el termini del préstec.

Aquest tipus d’hipoteca és una opció popular per a aquells que desitgen tenir certesa en els seus pagaments mensuals i evitar sorpreses en el futur. No obstant això, el tipus d’interès en el moment de contractar la hipoteca acostuma a ser més elevat, i el termini màxim d’amortització és més curt que en les hipoteques d’interès variable.

  • Hipoteca a interès variable

En aquest tipus d’hipoteca, l’interès pot variar durant el termini del préstec. Això implica que els pagaments mensuals poden augmentar o disminuir en funció de canvis en les taxes d’interès.

Es diuen així precisament perquè el valor de l’euríbor que s’usa per calcular el seu interès es revisa periòdicament (cada sis o cada dotze mesos). En definitiva, si l’euríbor puja, la quota també ho farà; i si baixa, aquesta també es reduirà.

Aquest tipus d’hipoteca sol ser més atractiva per a aquells que estan disposats a córrer el risc de tenir canvis en les seves quotes mensuals a canvi d’una taxa d’interès més baixa al principi. De fet, la majoria d’hipoteques que se signen a Espanya són d’interès variable.

  • Hipoteca a interès mixt

En el cas de les hipoteques a interès mixt, l’interès es manté constant durant un període de temps i després es converteix en una taxa variable. En general, aquest tipus d’hipoteca té un període de taxa fixa més curt que una hipoteca fixa convencional.

Aquesta és una bona opció per a aquells que desitgen la seguretat d’una taxa fixa durant un període de temps, però també estan disposats a acceptar canvis en el futur.

Canviar d’hipoteca pot ser més fàcil del que penses

Les persones poden voler sol·licitar la subrogació d’hipoteca per diferents motius, ja sigui per voler-se canviar d’entitat per una altra que ofereixi unes condicions més interessants o per renovar el tipus d’hipoteca per un que s’adeqüi millor a la teva situació, entre d’altres.

Si el teu cas és la primera situació, des de l’Entitat t’ajudem a fer aquest pas perquè no renunciïs al canvi pel fet de sentir-te lligat a una altra entitat per la hipoteca. Només has de tenir en compte certs aspectes:

  • No és necessari que la teva entitat actual t’autoritzi el canvi d’hipoteca. Fes la teva sol·licitud i nosaltres t’ajudarem amb els tràmits.
  • No hauràs de pagar cap impost. Només, en alguns casos, hi ha despeses associades com la taxació, la comissió d’obertura o la comissió per subrogació.
  • És un tràmit que requereix el seu temps pels passos que cal seguir i els terminis que la llei estableix.

En el segon cas, si el que vols és renovar la teva hipoteca perquè s’adapti als teus nous objectius, a la nostra gamma d’hipoteques trobaràs l’opció que millor combina amb el teu estil de vida. En aquest cas, els passos a seguir seran:

  • Informació: informa’t sobre les opcions de reestructuració, recopila la informació necessària i ves a la teva oficina.
  • Sol·licitud: emplena la sol·licitud i incorpora-hi tota la documentació.
  • Estudi: farem un estudi de la sol·licitud i s’emetrà una resolució amb la viabilitat del cas.
  • Resolució: amb la resolució favorable es podrà formalitzar.

Des de Caixa d’Enginyers et recomanem…

Des de Caixa d’enginyer som conscients que escollir quin tipus d’hipoteca contractar és una gran decisió, ja que és l’inici d’una relació llarga i duradora. Tots volem aconseguir les millors condicions financeres; per a això, et donem alguns consells.

En primer lloc, t’animem a utilitzar el nostre simulador. Mitjançant aquesta eina podràs fer diverses simulacions per calcular la quota mensual que hauries de pagar i poder comparar quin tipus d’hipoteca et surt més a compte.

En segon lloc, et recomanem que consultis la Fitxa d’informació precontractual (FIPRE). Te la pots descarregar a través de la web o sol·licitar-la a les nostres oficines, ja que et servirà per tenir una idea més clara de les condicions generals de la hipoteca.

En darrer lloc, si no ho veus clar, sol·licita assessorament als professionals de l’entitat. Tot s’entén molt millor quan algú ens ho explica en un llenguatge més senzill i proper.