Articles guardats
Variables clau ASG: Petjada de carboni

General Glossari

Variables clau ASG: Petjada de carboni

La petjada de carboni és un indicador mediambiental (variable A dins d’ASG) que mesura el conjunt d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle produïdes, directament o indirectament, per individus, corporacions o administracions públiques. Nosaltres ens centrarem en la petjada de carboni corporativa.

Petjada de carboni corporativa

Generalment, es calcula en funció de la intensitat segons l’activitat, és a dir, com a tones de CO2 produïdes per cada unitat de venda. Els càlculs es poden dividir entre les emissions produïdes de forma directa (assoliments 1 i 2) i les emissions produïdes a través de la cadena de valor d’una empresa o de manera indirecta (assoliment 3). En particular:

  • Les emissions d’assoliment 1, també anomenades emissions directes, fan referència als gasos amb efecte d’hivernacle emesos de manera directa per l’empresa durant la seva activitat ordinària.
  • Les emissions d’assoliment 2 o emissions indirectes per energia tenen en compte els gasos amb efecte d’hivernacle emesos pel productor de l’energia requerida per la companyia per al funcionament correcte i que, entre d’altres, dependrà del mix de generació.
  • Les emissions amb efecte d’hivernacle 3 o altres emissions indirectes apunten a les emissions atribuïbles als productes i serveis adquirits per l’empresa, els quals generen altres emissions per al seu funcionament.

Encara que la petjada de carboni és una de les variables ASG més comunes dins de la comunitat tenint en compte la importància capital per a la preservació del clima, el cas és que generalment es comptabilitzen com a assoliments 1 i 2, ja que les emissions d’assoliment 3 són les més difícils de comptabilitzar (i de reportar) a causa de la problemàtica en la seva assignació interna, si bé la indústria està millorant els estàndards de comunicació i transparència sobre això.