Articles guardats
Actualitat econòmica 12 de novembre

Actualitat Finances

Actualitat econòmica 12 de novembre

La setmana passada va començar amb l’entrada en vigor de les sancions a Iran per part d’EEUU, que van tenir un considerable impacte inicial en el preu del petroli. El futur del Brent es va situar en 86.6$/Barril. Però els increments de producció efectuats per Rússia i l’Aràbia Saudita van tenir un efecte contrari per al cru que va arribar a situar el seu futur europeu en nivells de 70$/Barril. Avui el ministre d’Energia Saudita ha anunciat retallades en l’extracció diària que podrien generar pressions a l’alça en el preu. Actualment la cotització es troba en zona d’un suport tècnic que podria marcar un rebot en els nivells indicats a la Gràfica:

Actualitat econòmica

Mentre la setmana seguia avançant les tensions polítiques prenien més importància en l’agenda dels mercats:

En primer lloc, a Espanya, la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) sobre l’obligatorietat de sufragar els Actes Jurídics Documentals per part de les entitats bancàries que atorguin hipoteques va produir una correcció de la cotització dels títols de les principals cotitzades del sector. Sent l’Ibex 35 un índex en el qual el sector bancari té un pes elevat, es van registrar correccions de l’índex en el mateix sentit. La retracció per part de l’òrgan judicial unes jornades després (el dia 6 de novembre) va millorar les expectatives del sector, el major temor del qual se centrava en la possible aplicació retroactiva de la mesura, no tant de l’aplicació de la mateixa amb caràcter futur. Així doncs, tot i que el govern hagi tramitat un decret llei per aplicar la mesura, aquesta modificació no genera tants dubtes sobre la capacitat de generació de beneficis de les principals entitats bancàries nacionals.

  • D’aquesta manera, tal com es mostra en el gràfic 2 la tendència de l’Ibex 35 va passar de ser a la baixa des del moment en què es va conèixer la fallada judicial per mantenir un to a l’alça des del moment en què es va conèixer que el TSJ volia reconsiderar el mateix.

Actualitat econòmica

  • A Europa els dubtes sobre les tensions polítiques es dissipen poc a poc. Per una banda el possible acord entre la UE i el Regne Unit sobre els termes del Brexit avança, contemplant fins i tot les bases d’un acord més suau.

A Itàlia, les últimes dades macro publicades mostren debilitat, fet que podria fer reconsiderar la postura de la UE propiciant unes bases per a lograr un acord. Demà finalitza el termini per a que el govern italià presenti els nous pressupostos, data que determinarà de forma clara l’evolució dels mercats financers en el vell continent, sobre tot després d’haver conegut com la revisió a la baixa de les previsions de creixement per part de la Comissió Europea (2019: 1,9% vs 2,0% anterior).

  • Per la seva banda, el president Trump va perdre la majoria a la Càmera de Representants tot i que manté la seva majoria al Senat, , fet el mercat comptava com a escenari més provable. Segueix la tendència a l’alça dels principals índexs nord americans després de la forta correcció registrada durant els mesos de setembre i octubre. Al tancament de la darrera sesió el S&P 500 acumula una envejable rendibilitat anual del 4,02% (gràfic 3) i el Dow Jones del 5,14%.

Actualitat econòmica

Als Estats Units sembla que el ritme d’evolució dels mercats segueix avançant amb un increment mig dels beneficiaris empresarials del 28% YoY quan s’esperava que fos del 19% YoY. Tot i així no s’ha d’oblidar que el moment en el cicle econòmic està més avançat i que la Reserva Federal està en ple procés d’increment de tipus, el ritme del qual determinarà l’evolució de les cotitzacions. Recordem que el Treasury a 10 anys ja cotitza en nivells superior a 3,15% (gràfic 4) portant el tipus de canvi EUR/USD a nivells actuals de 1,1253.

Actualitat econòmica

Les cotitzacions de les borses a Europa mostren nivells castigats en excés. En aquest sentit sembla que el pessimisme ha pres importància a les places europees, però la consecució d’esdeveniments positius com: la reducció de les tensions polítiques, la recuperació de les dades macro avançades (per exemple amb el PMI al voltant de 54) i un millor comportament dels mercats emergents, podria produir una millora generalitzada de les valoracions dels actius de renda variable. Si centrem el focus a Espanya i donada la seva exposició a l’Amèrica Llatina, és transcendental contemplar l’evolució d’aquests mercats, amb especial interès en les decisions que pugui prendre el nou executiu brasiler.

Dades Macro:

Actualitat econòmica