Articles guardats
Actualitat econòmica i Coronavirus – 16 abril: Previsions de l’FMI

Actualitat Finances Mercats

Actualitat econòmica i Coronavirus – 16 abril: Previsions de l’FMI

Escolta el podcast

El Fons Monetari Internacional (FMI) va publicar ahir el World Economic Outlook, document recurrent en el qual es plasmen les PREVISIONS de l’evolució de l’economia a nivell global, incorporaNT A les seves previsions l’impacte del CORONAVIRUS.

Atès que fins ara el coronavirus no compta amb tractament ni vacuna i que la seva propagació és especialment ràpida, requereix mesures de confinament com l’única opció realment efectiva per controlar la pandèmia, que afecta directament el consum i l’economia.

Aquest confinament, necessari sense cap dubte, ataca de manera directa tant l’oferta de béns i serveis com la seva demanda: les fàbriques i negocis cessen la seva activitat productiva i els consumidors només adquireixen béns bàsics o de primera necessitat.

Aquest efecte, encara que de durada previsiblement curta, és molt violent i es trasllada als models econòmics que tracten de predir l’evolució de l’economia global. El resultat, aquesta vegada, és clar: estem en recessió! Això sí, en una recessió atípica, perquè no està motivada per factors econòmics. Per tant, un cop se superi la crisi sanitària, es podria produir una relativament ràpida millora de les dades de creixement econòmic.

Segons l’FMI, l’economia global patirà el 2020 una contracció del 3 %, sent més gran en les economies avançades en què la dada esperada se situa en un 6,1 %.

A Espanya, pel fet de ser un dels països més afectats per la pandèmia, l’organisme espera una contracció del 8 % de la nostra economia, i preocupa especialment l’elevada previsió de creixement de la taxa d’atur, que se situaria en un 21 % de la població activa.

D’aquí la importància de les accions dutes a terme per Governs i bancs centrals, que fins al moment han estat contundents buscant superar el primer tram d’aquesta inèdita situació, però que de ben segur requeriran més compromís i solidaritat en una segona fase de reactivació social i econòmica, que, sense cap dubte, és crucial per a tots nosaltres.

Valors com la cooperació, la solidaritat, l’empatia i el compromís són, aquesta vegades, especialment importants.

Escolta el podcast