Articles guardats
Crisi del coronavirus i vacances d’estiu: què podem fer?

Actualitat Economia sostenible General

Crisi del coronavirus i vacances d’estiu: què podem fer?

Davant la crisi del coronavirus a nivell mundial, la incertesa pel futur i pel que passarà en uns mesos està present en tot moment. Podrem sortir en unes setmanes? En un mes? De quina forma ho farem quan sortim al carrer? Què podem fer amb les vacances d’estiu?

La veritat és que en aquest moment de crisi pel coronavirus ningú pot fer previsions fiables per als pròxims mesos i, especialment, per a les vacances d’estiu al juliol o a l’agost. Així ho ha advertit també Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, qui recomana esperar i no reservar les vacances d’estiu.

Abans que la pandèmia del coronavirus esclatés ja eren moltes les persones que començaven a planejar o mirar diferents opcions de vacances d’estiu o fins i tot ja havien reservat les seves vacances. El que està clar és que aquesta situació ha suposat un revés i ha desmuntat, per complet, els nostres plans. Ara poc podem fer més que esperar, ser pacients i pensar en el que més importa: en la salut.

Llavors, podrem viatjar aquest estiu o no? No ho sabem, ningú ho sap.

En aquest cas la nostra recomanació és la mateixa que la de la Comissió Europea: esperarem. Ara mateix és precipitat reservar alguna cosa per a les vacances d’estiu ja que el futur és més dubtós que mai. Així que, enguany ens tocarà deixar la previsió de costat i improvisar quan arribi el moment.

I ara què podem fer? Com no és un bon moment per a reservar vacances, una opció és pensar en destinacions alternatives o reflexionar sobre bones pràctiques que podem dur a terme en els nostres viatges:

  • Si en el moment de la veritat podem viatjar aquest estiu, una bona opció és optar per una destinació local. D’aquesta forma ajudarem tant a l’economia del país com als treballadors del sector de l’hostaleria que han sofert una patacada aquests últims mesos.
  • No abusis dels vols. Els avions emeten CO₂ i altres gasos d’efecte d’hivernacle, com l’òxid nítric i el diòxid de nitrogen. A més, també emeten partícules de sulfat i sutge, la qual cosa afavoreix l’enfosquiment global i el canvi climàtic. Si pots viatjar en un altre mitjà de transport aprofita’l.
  • Una vegada en la destinació, consumeix en el petit comerç. Aquests establiments han estat els més afectats per la crisi del COVID-19, ajudem-los ara evitant les grans cadenes internacionals.
  • Proposa’t unes vacances sostenibles. A vegades quan estem de viatge ens oblidem de tot el que semblava que ja teníem après: reciclar, reduir el consum de residus, no abusar del consum d’aigua, etc. Això no té per què ser així, pensem abans d’actuar i actuem amb consciència.