Articles guardats
Països nòrdics i coronavirus: què han fet per contenir-ne els casos?

Actualitat General

Països nòrdics i coronavirus: què han fet per contenir-ne els casos?

Alguns aspectes interessants que ajuden a entendre l‘escassa distribució del Coronavirus als països nòrdics són els següents: D’una banda, tenen menor població i està més dispersa en el territori.

Per una altra, els aspectes culturals influeixen ja que fan menys vida al carrer que la població mediterrània.

Encara així, el virus del COVID-19 va arribar als països nòrdics a principis de març i, si alguna cosa hem descobert és que, una vegada present és molt fàcil que s’estengui.

Però quines són les mesures que han adoptat aquests països per a frenar els contagis?

  1. Dinamarca i Noruega han estat els països més restrictius: els governs van decidir anticipar-se i van ser els primers a tancar les seves fronteres a persones no residents. A més, també es va decidir tancar centres educatius, llocs d’oci i es van prohibir les reunions multitudinàries. A Dinamarca, de la mateixa forma que va succeir a Espanya, també es va decidir tancar tot el comerç excepte farmàcies i botigues d’alimentació.
  2. A Finlàndia es va optar per un model d’aïllament intermedi: es van tancar les fronteres, col·legis, universitats, museus, biblioteques i teatres i es va recomanar a la població treballar des de casa i sortir el menys possible, però es van mantenir guarderies, bars, restaurants, cinemes i comerços oberts. A més, s’han deixat d’analitzar tots els possibles contagis per a centrar-se només en les persones pertanyents a grups de risc i en el personal sanitari, per la qual cosa el nombre real d’infectats probablement és molt superior als comptabilitzats.
  3. D’altra banda, Islàndia també ha optat per un model intermedi. Encara que s’han tancat bars i restaurants i s’han limitat les concentracions, les escoles romanen obertes. Aquest país també s’ha sumat al tancament temporal de les fronteres.
  4. Mentre Noruega, Dinamarca, Finlàndia i Islàndia han adoptat mesures dràstiques de mobilitat social per a afrontar la pandèmia del COVID-19, Suècia ha optat per adoptar limitacions menys estrictes. S’ha centrat en protegir als grups de risc i en la responsabilitat individual i ha prohibit concentracions de més de 500 persones, però no ha clausurat bars ni restaurants i manté obertes les escoles i les fronteres. També ha comunicat en diverses ocasions que el que es pretén és protegir l’economia del país.

PAÏSOS NÒRDICS: DIFERENT MANERA D’ENTENDRE EL CORONAVIRUS?

Alguns governs han titllat els països nòdics com Dinamarca, Noruega, Finlàndia i Islàndia de massa restrictius i excessius en les seves mesures de contenció: és necessari tancar fronteres davant una crisi com aquesta?

La veritat és que això només ens mostra la diferent maneres d’entendre la lluita contra l’epidèmia que cada país aplica segons la seva índole i amb matisos molt diferents segons la latitud.

Sigui com sigui, sembla que l’objectiu de contenir els contagis i el nombre de morts als Països Nòrdics s’ha aconseguit de moment ja que compten amb xifres molt inferiors a altres països europeus com Itàlia o Espanya.

Aquests són les últimes dades de l’afectació als països nòrdics del coronavirus:

  • A Noruega hi ha 4.877 contagis i 44 morts.
  • A Dinamarca hi ha 3.107 contagiats i 104 morts.
  • A Finlàndia hi ha 1.446 contagis i 17 morts.
  • A Islàndia hi ha 1.220 infectats i 2 persones mortes.
  • A Suècia hi ha 4.947 infectats i 239 morts.